Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Belçika’da bazı bankalar, bu haftadan itibaren para transferi sırasında IBAN numarasına ek olarak alıcının ismini de kontrol etmeye başlayacak. Bu uygulama, 9 Ekim 2025 itibarıyla Avrupa genelinde tüm bankalar için zorunlu hale gelecek.
Hollanda, Birleşik Krallık ve Fransa’da uzun süredir kullanılan sistem, sahte fatura veya yanlış alıcı bilgisiyle yapılan dolandırıcılıkların önüne geçmeyi ve yazım hatalarını azaltmayı amaçlıyor.
Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.
Yeni sistemde alıcı ismiyle IBAN uyumluysa ekranda yeşil bir onay işareti belirecek. İsim neredeyse doğruysa, örneğin küçük bir yazım hatası varsa, turuncu bir uyarı verilecek ve bankanın önerdiği isim gösterilecek.
Girilen isimle IBAN tamamen uyuşmuyorsa, kullanıcıya kırmızı bir uyarı mesajı gösterilecek. Bu sistem yalnızca bilgilendirme amacı taşıyor; ödeme işlemi kullanıcı onaylarsa yine gerçekleştirilebilecek.
Uygulamayı Belçika’da ilk başlatan banka BNP Paribas Fortis oldu. Takip eden günlerde Argenta (yalnızca internet bankacılığı), ING (mobil uygulama), KBC (KBC Touch) ve vdk bank (mobil uygulama) da sistemi devreye alacak. Temmuz ortasında Crelan (uygulama üzerinden) bu sisteme geçecek. Belfius müşterileri ise Ekim ayını beklemek zorunda kalacak.
©Sonhaber.eu