Belçika Federal Hükümeti Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke, Afrika'da yayılan yeni mpox virüsü varyantına rağmen Belçika'da şu an için geniş çaplı bir aşı kampanyası düzenlenmeyeceğini açıkladı. Ancak, enfekte biriyle teması olanların izolasyona girmesi ve doktorlarına başvurmaları gerektiğini vurguladı.

Bakan Vandenbroucke, kararın uzmanlarla yapılan değerlendirmeler sonucu alındığını ifade etti ve  "Uzmanlarımız, şu anda Belçika'da yeni bir enfeksiyonun olmadığını ve virüsün yeni varyantı konusunda büyük bir endişeye gerek olmadığını belirtti. Ancak her zaman tetikte olmalıyız" dedi. 

Bakan risk altında olan kişilere yönelik sınırlı bir aşılama kampanyasının gerekip gerekmediği konusunda araştırmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

Yakın temasta olanlar için izolasyon çağrısı
Mpox virüsü ile enfekte olmuş biriyle yakın teması olduğunu düşünen herkesin derhal izolasyona girmesi ve aile hekimiyle temasa geçmesi gerektiğini belirten Vandenbroucke, "Yakın temas, enfekte biriyle cilt teması veya enfekte bir kişinin eşyalarıyla temas anlamına gelir" diye açıkladı. Özellikle yakın zamanda Afrika'da bulunmuş ve orada enfekte biriyle temas etmiş olan kişilerin dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı.

Seyahat tavsiyeleri gözden geçirilebilir
Afrika ülkelerine yönelik seyahat tavsiyelerinde değişiklik yapılmasının da gündemde olduğunu belirten Vandenbroucke, "Dışişleri Bakanlığı bu konuyu gözden geçiriyor. Afrika'ya seyahat edecek olanların güncel seyahat tavsiyelerini dikkate alması önemli" dedi. 

Bu arada, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), mpox virüsünün yeni varyantının yayılmasından etkilenen ülkelere aşılama kampanyaları başlatmaları çağrısında bulundu. Belçika, bu süreçte Afrika'ya 215.000 doz aşı gönderilmesini talep etti.

Geçmişteki Mpox aşılamaları
2022 yılında Belçika'da 789 kişi mpox virüsüyle enfekte olmuş ve yüksek riskli gruplar için önleyici aşı kampanyası düzenlenmişti. O dönemde özellikle farklı erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkekler ve seks işçileri risk grubu olarak belirlenmişti. Aşının mpox virüsüne karşı yüzde 80 oranında koruma sağladığı tahmin ediliyor ve bu aşıyı olan kişilerin yeni varyanta karşı da büyük ölçüde korunduğu düşünülüyor. Ancak, bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.