Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

Belçika’nın başkenti Brüksel’e bağlı, Türk ve Müslüman topluluklarının yoğun yaşadığı Schaerbeek belediyesinde bir mezuniyet töreninde yaşanan olay ülke gündemine oturdu. Emile Max Lisesi’nin mezuniyet töreninde, okul yönetimi iç yönetmelik maddesine dayanarak başörtülü iki öğrenciyi sahneye çıkarmadı; isimlerini dahi anons etmedi.

Geçtiğimiz perşembe günü düzenlenen törende, başörtüsü takan iki öğrenciye sahneye çıkıp diplomalarını almalarına izin verilmedi. Okul yönetimi bu kararı, iç tüzükte yer alan ve ders saatlerinde başörtüsü gibi "inancı simgeleyen" nesnelerin taşınmasını yasaklayan kurallara dayandırdı.

Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Avrupa Birliği’nde kedi ve köpeklere çip zorunluluğu geliyor
Avrupa Birliği’nde kedi ve köpeklere çip zorunluluğu geliyor
İçeriği Görüntüle

Törenin düzenlendiği belediye binasında, öğrencilerin başörtülerini çıkarmadıkları sürece sahneye çıkamayacakları belirtildi. Yaşananlar salonda bulunan konuklar arasında tepkiye yol açtı. Bir izleyicinin çektiği görüntülerde, seyircilerin büyük çoğunluğunun salonun arka sıralarında kalan iki öğrenciyi alkışlarla desteklediği görüldü. Gençler, seyircilerin desteğiyle sahnenin önüne kadar getirildi.

“Ben sizden değilim” duygusu
Ayrımcılığa uğrayan Türk öğrencilerden biri, yaşadığı duygusal zorlukları şu sözlerle dile getirdi: “Hayatımda ilk kez ‘Ben sizden değilim’ hissiyle aşağılandım. Mezuniyet günümde salonun arkasında durmak zorunda kaldım.”

Törende hazır bulunan Eğitimden Sorumlu Belediye Encümeni Thomas Eraly (Ecolo-Groen), okul yönetiminin yalnızca belediye meclisince onaylanmış iç düzenlemeyi uyguladığını ifade etti. Bu düzenleme, okul içinde ve okul gezilerinde başörtüsü gibi inancı simgeleyen nesnelerin taşınmasını yasaklıyor. Eraly’ye göre, 6. sınıf mezuniyet töreni "ders saati" kapsamında değerlendirildiği için öğrencilerin başörtüsü takmasına izin verilmedi.

Yaşananlar siyasi tartışma yarattı
Olay, belediye içindeki siyasi gruplar arasında da tartışma yarattı. Schaerbeek Sosyalist Partisi (PS), yaşananlardan derin rahatsızlık duyduğunu belirterek okul yönetimini eleştirdi. PS tarafından yapılan açıklamada, “Bu tür bir muameleyi iç tüzükle gerekçelendirmek, kuralları abartılı ve dışlayıcı şekilde yorumlamak anlamına gelir. Bu yaşanan, açıkça bir hatadır” denildi ve hem okuldan hem de belediyeden özür dilenmesi talep edildi.
©Sonhaber.eu