Belçika İstatistik Bürosu Statbel'in EU-SILC anketinden elde ettiği ilk sonuçlara dayanarak yaptığı açıklamaya göre, 2022 yılında yaklaşık 1 milyon kişi “maddi ve sosyal yoksunluk” içerisinde yaşadı. Açıklamaya göre yaklaşık her on kişiden biri evini ısıtmakta, beklenmeyen bir fatura geldiğinde bunu karşılamakta ve sosyalleşmek adına arkadaşları ile bir araya gelmekte maddi açıdan zorlanıyor hatta bunu karşılayamıyor. 

Çalışmada 6 bin 700’den fazla aileyle, sosyal ilişkileri ve karşılayabilecekleri veya karşılayamayacakları on üç masraf ile ilgili sorular yöneltildi. Araştırmacılara göre belirtilen masraflardan beşini karşılayamayanlar “maddi ve sosyal mahrumiyet içerisinde yaşıyor” olarak değerlendirildi. Bu kriter üzerinden bakıldığında çıkan sonuçlara göre, Belçika nüfusunun yüzde 9,5’i maddi sıkıntı içinde yaşıyor, bazı faturalarını ödeyemiyor ve sosyalleşemiyor. 

Anket sonuçları
Sonuçlar bölgelere göre farklılıklar olduğunu gösterdi. Örneğin Flaman bölgesinde yaşayanların yüzde 5,4’ü masraflarını karşılayamayacak durumdayken, Valon Bölgesinde bu oran yüzde 14,4 ve Brüksel Bölgesinde ise yüzde 17,5.

Elde edilen istatistikler, enerji krizinin bazı haneler için ciddi sonuçlar doğurduğunu gösterdi. Katılımcıların yüzde 5,1’i evini ısıtmak için yeterli maddi olanağı olmadığını belirtti. Bunun yanı sıra beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan 1300 euroluk bir masrafı ödeyemeyecek durumda olanların oranı yüzde 22,7 olarak görüldü.

Katılımcıların yüzde 20,8’i maddi sebeplerden dolayı yılda (en az) bir hafta tatile gidemediğini belirtirken, çalışan her 8 kişiden biri de bir haftalık tatil masrafını karşılayamadığını belirtti.

Çevre ile sosyalleşmek adına maddi nedenlerden dolayı arkadaşları ile bir araya gelemediğini belirtenlerin oranı yüzde 8,6 ve boş zamanlarda yapılacak herhangi bir etkinliğe katılamayanların oranı ise yüzde 10,6 olarak çıktı.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Armennano - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.