Federal Göç Merkezi Myria yıllık raporunu açıkladı. Buna göre 2022’de toplam 48 bin 382 kişi Belçika vatandaşlığına geçti. Bu rakamın, 2021’e göre yüzde 24 daha fazla olduğu belirtildi. 

Raporda Belçika vatandaşlığına geçenlerin arasında en fazla Fas kökenlilerin geldiği görülüyor. Belçika vatandaşlığına geçen Fas kökenlilerin sayısı 4 bin 842 kişi. Bunu Suriyeliler (3.615) ve Romenler (2.791) takip ediyor. 

Geçtiğimiz yıl Belçika vatandaşlığına geçen Türklerin sayısı 2021’e göre neredeyse iki katına çıktı. 2022 yılında toplam bin 797 kişi Belçika vatandaşlığını aldı.

Rapora göre Belçika vatandaşlığına geçenlerin dörtte biri Avrupa Birliği ülkelerinden gelen kişilerden oluşuyor. Raporda bölgeden bölgeye büyük farklılık gösterse de ortalama olarak geçen yıl her 100 yabancıdan 2,6'sının Belçika vatandaşlığı aldığı belirtildi. 

Uyruğuna bakıldığında Iraklılar ve Suriyelilerin Belçika vatandaşlığına başvurma olasılığının daha yüksek olduğu görülüyor. 

Belçika yasalarına göre 5 yıllık yasal ikametin ardından bir beyan yoluyla Belçikalı olmak isteyen herkesin prensip olarak üç koşulu karşılaması gerekiyor: Sosyal entegrasyon, ekonomik katılım ve (yazılı) bir ulusal dil bilgisi. Belçikalı anne babaların çocukları ise doğrudan Belçika vatandaşlığına sahip oluyor.

Belçika vatandaşlığına başvurular kişinin ikamet ettiği belediye yolu ile oluyor. Belediye memuru başvuruyu Yabancılar Dairesi, Başsavcılık ve Ulusal Güvenlik Kurumuna danışarak inceliyor. Yapılan başvuru en geç 4 ay içerisinde karara bağlanıyor. Kararın olumsuz olması halinde, başvuru sahibinin Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yapma hakkı bulunuyor.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş