Belçika’da 2022 yılında yaşanan enflasyon artışının konut piyasasına etkisi bu yıl daha çok hissedilmeye başladı. Flanders Emlak Meslekleri Konfederasyonu (CIB) verilerine göre kiralar iki yıl içerisinde yaklaşık yüzde 10 artış gösterdi. CIB yetkilisi Kristophe Thijs daha önce hiç bu derece bir artış yaşamadığını belirtti.

CIB tarafından 6 aylık dönemler halinde yapılan Kiralık Konut Barometresi araştırmasına göre, ülke genelinde apartman dairelerinin kiraları ortalama 850 euronun, sıra evlerin kiraları ise 900 euronun üzerine çıktı.

Kiralık evlerin en pahalı olduğu Flaman-Brabant ve Antwerpen bölgelerinde ise kiraların 1.000 euronun üzerine çıktığı belirtiliyor.

CIB kira artışlarının lüks konutların daha fazla olmasından değil, daha çok geçen yıl yaşanan enflasyon artışından kaynaklandığını belirtirken en ucuz veya en pahalı olarak fark etmeksizin her tipten konutun kirasının arttığına vurgu yaptı.

Bunun yanı sıra kiralık olarak sunulan sıra evlerinin sayısı da ülke tarihinde ilk kez bu kadar düşük. Yeni kira kontratlarının sadece yüzde 11,7'sinin sıra ev olduğunu belirten Thijs, bu durumu “Küçük yatırımcıların çekilmesiyle kiralık konut piyasasındaki baskının arttığını gösteriyor” şeklinde açıklıyor. 

Thijs; zaten kendi evi bulunan ancak bunun yanında yatırım amaçlı ev almayı düşünen küçük yatırımcıların, konut faizi oranlarındaki artış nedeniyle daha çok devlet tahvili gibi yatırımlara yönlendiğini sözlerine ekliyor.

CIB verilerinde bölgelere göre ortalama kira fiyatları şu şekilde sıralanıyor:
Antwerp: Apartman dairesi 841 euro, Sıra ev 1064 euro,
Doğu Flaman:  Apartman dairesi 784 euro, Sıra ev 884 euro
Batı Flaman: Apartman dairesi 752 euro, Sıra ev 822 euro
Flaman-Brabant: Apartman dairesi 925 euro, Sıra ev 1131 euro
Limburg: Apartman dairesi 766 euro, Sıra ev 911 euro

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki

Editör: Aslı Onuş