Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

Federal Hükümet, emeklilik sistemini sürdürülebilir kılmak amacıyla köklü reformlar içeren "yaz mutabakatını" karara bağladı. Bu kapsamda, daha maliyetli olan memur emeklilik sistemi kademeli olarak kaldırılacak. Öte yandan, yasal emeklilik yaşından sonra çalışmaya devam edenler daha yüksek emekli maaşı alacak ancak erken emekli olmak isteyenler, daha düşük maaşla yetinmek zorunda kalacak.

Emeklilik reformu, görüşmelerim en önemli başlıklarından biri. Arizona Koalisyon Hükümeti, memur, işçi ve serbest çalışanlara ait emeklilik sistemlerini zaman içinde eşitleyerek bütçeyi dengelemeyi amaçlıyor. Mevcut hakların korunacağı ve bu yıl emekli olacaklar için herhangi bir değişiklik yapılmayacağı vurgulanıyor.

Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Emeklilikte değişiklik
Memurların emekliliği
de işçi ve serbest çalışanlarda olduğu gibi son 10 yıl yerine, son 45 yıllık kazanca göre hesaplanacak. Ancak bu değişiklik, kademeli olarak 2062 yılına kadar hayata geçirilecek.

Bazı NMBS (Belçika Demiryolları) çalışanları için 55 olan en düşük emeklilik yaşı 66’ya, askerler içinse 56’dan 67’ye çıkarılacak. Bu değişiklikler kademeli olarak uygulanacak ve yeni yaş sınırı 2029’da tamamen yürürlüğe girecek.

36 yıllık hizmetle tam emeklilik hakkı tanıyan özel memur statüleri kaldırılıyor. Gelecekte herkesin tam emekli olabilmesi için 45 yıl çalışması gerekecek.

Belçika’da alkolle araç kullanana 16 bin euroya kadar ceza
Belçika’da alkolle araç kullanana 16 bin euroya kadar ceza
İçeriği Görüntüle

Erken emeklilik için gereken asgari hizmet süresi de eşitleniyor. Şu anda bazı memurlar için bu süre 40 yılken, diğer memurlar ve işçiler için 42 yıl. Yeni düzenlemeyle bu süre tüm gruplar için aynı olacak.

Erken emeklilik ceza getirebilir
Arizona Koalisyon Hükümeti, çalışma süresi ile emeklilik arasında daha güçlü bir bağ kurmayı hedefliyor. Temel ilke ise: “Ne kadar uzun çalışırsanız, o kadar fazla emekli maaşı alırsınız.”

Bu amaçla bir ödül-ceza (bonus-malus) sistemi getiriliyor. Yasal emeklilik yaşından daha uzun süre çalışmaya devam edenler, her ek yıl için emeklilik maaşlarına yüzde 2 zam alacak. Bu oran 2030'dan itibaren yüzde 4'e, 2035'ten sonra ise yüzde 5'e çıkarılacak.

Erken emeklilik halinde uygulanacak maaş kesintileri de benzer oranlarda olacak. Bu cezai kesintiden etkilenmemek için en az 42 yıl çalışılmış olması gerekecek. Ayrıca bu sürenin en az 35 yılı yarı zamanlı çalışılarak geçirilmiş olmalı.

Uzun süreli hastalıklar (4 haftayı aşan durumlar) emeklilik hesaplamasında çalışılmış süre olarak sayılmaya devam edecek. Yasal emeklilik yaşına kadar çalışanlar maaş kaybı yaşamayacak. Erken emekli olanlarsa kayba uğrayacak ancak bu kaybın “hafifletileceği” belirtiliyor. Bu hafifletmenin detayları ise henüz netleşmedi.

Çocuk bakımı ya da aile bireylerine bakım için izin alan çalışanların bu izin süreleri de emeklilik hesaplamasında çalışılmış süre olarak kabul edilecek. Hükümet, bu şekilde daha fazla bakım sorumluluğu üstlenen kadınları korumayı hedefliyor. Ayrıca bakım izinleri, emeklilik kesintisini önlemek için gerekli olan 35 yarı zamanlı yıl hesabına da dahil edilecek.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Pixabay (Arşiv)