Belçika’nın Anvers limanı yakınlarında bir şantiyede çalışan çok sayıda işçinin insan kaçakçılığı kurbanı olduğu tespit edildi. Türk işçiler ikinci kez sömürü mağduru olma tehlikesi ile karşı karşıya. Euroteam’deki düzensizlikler yüzünden işsiz ve evsiz kalabilirler.
  
Belçika’nın Flaman kesiminde yer alan Anvers limanı yakınlarında Borealis ve Total şantiyelerinde çalışan otuz Türk işçi, evsiz kalma ve işsizlikle yüz yüze gelmek üzere. 2022’de Borealis şantiyesinde sömürüye uğradıklarını bildiren bu grup, daha sonra Euroteam adlı bir yüklenici üzerinden çalışmaya başlamıştı. Ancak bu yeni işverende de düzensizlikler ortaya çıktı. İşçiler geçici olarak işsiz kaldılar ve evlerinden çıkarılma tehlikesi ile karşı karşıya geldiler. 

2022 Temmuz’unda, 55 Filipli, 17 Bangladeşli ve 105 Türk işçinin, Borealis şantiyesinde ekonomik sömürüye maruz kaldıkları açıklandı. Şantiyede çalışan, çoğunlukla Filipinler, Bangladeş ve Türkiye’den gelen 100’den fazla kişinin insani olmayan koşullarda, haftada 6 gün aylık 650 euroya çalıştırıldığı tespit edildi. Filipinli ve Bangladeşli işçilerin insan ticareti mağduru olarak tanımaları için büyük çaba sarf edilirken, Türk işçilerin mağdur olarak tanınmadığı, ancak devlet kurumları tarafından desteklendiği belirtildi. 
 
Euroteam, RSZ (Ulusal Sosyal Güvenlik Ofisi) ve idarede şüpheli bir üne sahip olmasına rağmen, Nisan 2023’te Türk işçileri için çalışma kartları çıkarıldı. Bu işçiler, Borealis şantiyesindeki Storck için işe başladılar. Ancak kısa süre sonra Euroteam ile Storck arasındaki anlaşmazlık nedeniyle işlerini kaybettiler. 

Ekim ayında, Euroteam işçilere maaşlarını düzenli ödemedi. Şimdi Flaman idaresi, bu işçilerin çalışma kartlarını Euroteam üzerinden yenilemek istemiyor. Bu durum, işçilerin kısa vadede iş bulma olasılığını ortadan kaldırıyor. VDAB (Belçika İş ve İşçi Bulma Kurumu) aracılığıyla güvenilir bir şirkette işe başlayabilecek olmalarına rağmen, yeni bir çalışma kartı çıkarmak en az üç ay sürecek. Bu süre zarfından, işçiler gelir olmadan evsiz kalma riskiyle karşı karşıya kalacaklar. 
 
Grup, Ekim ayı maaşlarını almadıklarını iddia ederek sendikaya başvurdu. Önceki maaşların ödenmesinde de düzensizlikler tespit edildi. Maaş bordrolarındaki net miktar ile banka hesaplarına yatırılan miktar arasında sürekli bir fark olduğu belirtiliyor. Sosyalist sendika ABVV kaynaklarına göre, bunun üzerine çalışma denetimi bilgilendirildi.

Euroteam, önceki işveren ve muhtemel sömürücünün kira sözleşmesini devraldıklarını ve bu nedenle taşınmalarına gerek olmadığını belirtmişti. Ancak bu hafta Türk işçiler, Vrederechter mahkemesi için bir tebligat aldı. Gayrimenkul sektöründe tanınmış bir figür olan ev sahibi, onları yasadışı bir şekilde bina işgal etmekle suçluyor ve onları hukuki yollarla mümkün olan en kısa sürede çıkarmak istiyor. Ev sahibi ile Euroteam arasında geçerli bir kira sözleşmesi bulunmamakta. Ayrıca ödenmemiş faturalar nedeniyle kamu hizmetlerinin kesilme tehlikesi de var. 

Kira anlaşmazlığı davası 13 Aralık'ta Vrederechter mahkemesinde görülecek

Haber: Halil Uygun 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş