Fas kökenli ve kendisi de başörtülü olan Hanan Challouki, ‘Hijabis at Work’ (İşyerinde Hicabi) iş bulma sitesini bu hafta pazartesi günü hayata geçirdi. Challouki şuanda 32 şirketin siteye kaydının bulunduğunu arz ve talep arasındaki bağlantıda şeffaflık ve tarafsızlığı korunmasını amaçladıklarını dile getirdi.

Belçika basınına konu le ilgili açıklamalarda bulunan Challouki, başörtülü kadındların tük iş başvuru prosedürlerini geçtikleri halde yine de işe alınmama ihtimallerinin bulunduğunu İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun (VDAB) bu konuda yetersiz kaldığını belirtirken, “Şirketler hayatın ne kadar zor olduğunun farkında değiller. Mühendis olarak mezun olmuş ve kendi seviyelerinde bir iş bulmak için bir yıl beklemek zorunda olan insanlarla konuştum. Bu tür engellerin olması utanç verici. İşgücü piyasasındaki sıkışıklık nedeniyle işler iyileşebilir. Bir şirketin çalışan sıkıntısı varsa politikası değişebilir. Bunun çok olumlu olduğuna inanıyorum” dedi.

Belçika ve Hollanda'da kendilerine uygun iş arayan çok kadın olduğunu belirten Challouki, “iş bulma sitesi şu anda hem iş arayanlara hem de işverenlere ücretsiz. Bu alanda talep çok yüksek ama arz da öyle. Bizim için bu bir sorun değil. O kadar çok yetenekli eleman açığı var ki, doğru yeterliliklere sahip kişileri işe almakta tereddüt etmem. Trifinance iletişim müdürü Caroline Goethals danışmanlık firması, müşterilerle temas halinde oldukları pozisyonlar da dahil olmak üzere çok sayıda başörtülü kadın çalıştırıyor. Sürdürülebilir banka Triodos ayrıca başörtülü kadınları işe almanın çok basit olduğunu söylüyor” şeklinde açıkladı. 

Pek çok şirkette çalışanların başörtüsü takmalarına yalnızca müşterilerle temasın olmadığı birimlerde izin verildiğini belirten Challouki, bu nedenle siteye kayıtlı aralarında Telenet ve işe alım ajansı Hays'in de bulunduğu 32 şirketin, organizasyonun tüm birimlerinde başörtüsü takılacağının garantisini vermek zorunda olduğunu dile getirdi.

Challaouki, “Tarafsız bir pozisyon benimsemek istediklerini söyleyen Colruyt ve KBC'nin durumu da budur. Çalışanların siyasi, felsefi veya dini inançlarının özel alana ait olduğu söyleniyor. Delhaize'de 2020'den bu yana başörtülü kadınların kasa arkasında çalışmasına izin veriliyor ancak bu yalnızca Delhaize'nin sahibi olduğu mağazalar için geçerli. Delhaize Sözcüsü Roel Dekelver, bağımsız operatörlere herhangi bir yükümlülük yükleyemeyiz diyor. Özel sektörün önemli bir rol model oynayabileceğine inanıyorum. Tarafsızlık ilkesi nedeniyle kadınların hükümette ve eğitimde başörtüsü takma şansı neredeyse yok. Özel sektör bunu değiştirebilir. Şirketler genellikle kapsamlı bir şekilde işe alım yapmak ister ancak çok az aday kendini gösterir. Triodos Bank'ın işe alım müdürü Carolien Engels, daha deneyimli profiller aradığımız bazı açık pozisyonlar için havuz çok küçük olduğundan başörtülü adayları çekmek zor diyor. Başörtüsünü açık tutup tutamayacağından emin olmayan kadınların şirketlere iş başvurusunda bulunmadığından şüpheleniyorum. Bunun nedeni genellikle aylarca süren bir başvuru sürecinden geçtikleri ve ancak son turda başörtüsü takmalarına izin verilmediğinin söylendiği daha önceki kötü deneyimlerdir” sözlerine yer verdi. 

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş