Belçika Federal Hükümeti Göç ve Sığınmadan Sorumlu Devlet Bakanı Nicole de Moor, uzun zamandır üzerinde çalışılan yeni göç yasası taslağını tanıttı. Yeni düzenleme, mevcut kuralları daha anlaşılır ve açık hale getirecek, ayrıca suiistimallerin önüne geçecek. Ancak yasanın seçimlerden önce oylanması beklenmiyor.

Bakan De Moor, yeni yasa ile ilgili yaptığı açıklamada Daha az prosedür, suiistimale sıfır tolerans, daha az iş yükü ve daha fazla yasal kesinlik, bu yeni kontrollü göç yasasıyla elde etmek istediğimiz şeydir.” İfadesini kullandı.

De Moor tarafından sunulan yeni göç ve sığınma yasası taslağı, yaklaşık 2 bin sayfa uzunluğunda ve yaklaşık 100 paydaş ile birlikte 3 yıl boyunca üzerinde çalışılarak oluşturuldu. Yeni yasa, sadece mevcut kuralları daha net formüle etmek için değil, aynı zamanda daha etkin prosedürler sunmak için de hazırlandı. 

Açıklanan yeni yaşarışına göre; 
Polis memurları kişinin ikamet durumunu daha hızlı görebilecek: Bir polis memuru bir kişiyi kontrol ettiğinde ve cebinde süresi dolmuş ikamet belgeleri varsa, bu kişinin ülkede yasal olarak ikamet edip etmediğini öğrenmek için Göçmenlik Dairesi ile iletişime geçmek zorunda. Yeni yasaya göre buna gerek kalmayacak. Bu kişilerin bilgileri ulusal kayıt sistemine işlenecek. Polis bu kayıtlara ulaşabilecek. Bu şekilde insanlar gereksiz yere gözaltına alınmayacak ve polis için çok daha az iş olacak. Polis ayrıca geri dönüşe işbirliği yapmaktan açıkça kaçınan kişilerin evlerine girebilecek.

Belediyelerin iş yükü azalacak: Belçika'da çalışmak isteyen AB vatandaşları, şu anda iki kez bürokratik işlem yapmak zorunda kalıyor. Sadece Antwerp'te her yıl yaklaşık 14 bin 560 AB vatandaşı kayıt yaptırıyor. Örneğin ülkeye çalışmak için gelen bir Alman belediye hizmetlerinden iki kez geçmek zorunda çünkü geçici bir ajans ya da bir işveren aracılığıyla iş arayabilmesi için önce belediyeye kayıt olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Yeni yasaya göre bu bürokratik işlemler azaltılacak.

Suistimaller önlenecek: Sığınma başvurusu bir kez reddedilen ancak çocuklarından biri adına yeni bir başvuru yapan ailelerin barınma hakkı uzatılmayacak. 

Kefil başına sadece 1 öğrenci: Bir kişinin sadece bir öğrenciye kefil olmasına izin verilecek. Belçika'ya eğitim görmeye gelen öğrencilerin, gelir koşullarını karşılamaları veya bir kişinin bu öğrenciye kefil olması gerekiyor. Yeni yasaya göre Bir kişinin sadece bir öğrenciye kefil olmasına izin verilecek. 

Yasanın onaylanması
Bakan De Moor tarafından hazırlanan yasa taslağının hem hükümet hem de parlamento tarafından onaylanması ve ayrıca Devlet Konseyi’nden de bu konuda tavsiye alınması gerekmekte. Ancak Haziran ayında yapılacak seçimler öncesi nisan sonunda feshedilecek parlamentoda oylanması şuan için mümkün gözükmemekte.

©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Nicole de Moor - Facebook

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.