Belçika'da, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (ADHD) tedavisinde kullanılan Rilatin ve benzeri ilaçların son 10 yılda özellikle çocuk ve genç hastalara yüzde 20 daha fazla reçete edildiği belirtiliyor. Uzmanlar bu durumun endişe verici olduğunu söylüyor.

CM Sağlık Fonu’nun yaptığı bir araştırmaya göre, 2022 yılında her 40 Belçikalı çocuk ve ergenden birine (yüzde 2,4) Rilatine veya benzeri bir ilaç reçete edildi. CM Sağlık bu oranın 2013 yılına kıyasla yüzde 20 arttığını belirtiyor. Araştırma, özellikle kız çocukları arasında yüzde 42'lik dikkate değer bir artış olduğunu gösteriyor.

Rilatin reçetesi verilen çocuklar ve gençler genellikle bu ilacı çok uzun süre kullanıyor. Bu hastaların yarısının ilacı 8 yıldan uzun süre kullandığı, 6 yaşındaki her dört çocuktan birinin ise en az 17 yaşına kadar bu ilacı kullandığı belirtiliyor. İlaç 18 yaş ve üstü için geri ödeme kapsamında olmadığı için bu gruptaki gençler arasında kullanım hakkında istatistiksel veri bulunmuyor.
 
CM Sağlık Fonu Başkanı Luc Van Gorp, 'Het Nieuwsblad' gazetesine verdiği demeçte, durumu 'dramatik' olarak nitelendirirken, “Çalışmamız ADHD'nin ilaçla tedavi edilmesinde bir şeylerin yanlış gittiğini gösteriyor” şeklinde ifade kullandı.

CM Sağlık Fonu dışında Belçika’daki yüksek Rilatin tüketimini eleştiren başka kurumlar da bulunmakta. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi 2010 yılında ADHD tedavisinde ilaçların sadece son çözüm olduğu konusunda Belçika’yı uyarmıştı. Ancak açıklanan son çalışma o tarihten bu yana tüketimin daha da arttığını gösterdi.

ADHD ve Rilatin kullanımı
ADHD, genelde çocukluk çağında başlayan ve genellikle yetişkinlik dönemine kadar süren bir nörolojik bozukluk. Bu bozukluk, dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsel davranışlar ile karakterize ediliyor.

Tedavi genellikle ilaçlar, davranışsal terapiler ve yaşam tarzı değişikliklerini içeriyor. İlaçlar ise semptomların kontrol altına alınmasında etkili oluyor. Ancak Rilatin ve benzeri ilaçların yan etkileri arasında iştah azalması ve uyku bozuklukları yer alıyor. İlacın uzun vadeli etkileri ise henüz biliniyor.

Davranışsal tedaviler ve yaşam tarzı değişiklikleri ise bu bozukluğun yönetiminde önemli rol oynuyor.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.