Bu yılın ilk dokuz ayında ayda yaklaşık 4 bin 292 kişi mirası reddetti. Belçika Noterler Kraliyet Federasyonu Fednot'un rakamlarına dayanarak bunun bir rekor olduğunu belirtiyor. 

Belçika’da mirasçıların üç seçeneği bulunuyor. Mirası kabul etmek, onu envanter imtiyazı altında kabul etmek veya reddetmek. Ancak daha fazla Belçikalı ikincisini tercih ediyor. 2018'de bu sayı hâlâ 35 bin 992 kişiydi. Geçen yıl bu sayı yüzde 40’tan fazla artarak 51 bin 817 kişiye yükseldi. 

Carol Bohyn'in söylediğine göre bu durum hiç de şaşırtıcı değil. Birkaç yıl öncesine kadar mirasçılar mirası reddetmek için mahkemeye gitmek zorunda kalıyordu. Mirasın olumsuz olması durumunda bu artık noterde ücretsiz olarak yapılabilir, bu da eşiği düşürür. Üstelik, daha az geleneksel olan aile yapılarında ölen kişinin mali durumunun doğru bir şekilde değerlendirilmesinin mümkün olmadığı sıklıkla görülür. Bu belirsizlik insanların mirası reddetme olasılığını artırıyor. Noter hala mirasçılara, noter tasdiki ile mirasın kâğıt üzerinde açıkça reddedilmesi gerektiğini hatırlatır. 

Bohyn, “Merhum için nezaket gereği küçük bir fatura mı ödeyeceksin? Bu, mirası tüm ilgili borçlarla birlikte zımnen kabul etmeye eşdeğer olabilir” dedi. 

Noterlik fonu, değeri artık 5.219,21 Euro olmayan mirasları noter aracılığıyla ücretsiz olarak reddetme olanağı sağlıyor. 1 Ağustos'tan bu yana bu limit 6.093,20 euroya çıkarıldı. Bu, tüm borçların düşülmesinden sonra kalan miktar, ancak mirasın çözümlenmesiyle ilgili masraflar düşüldükten sonra değildir.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş