Belçika'da 9 Haziran 2024 Pazar günü, Federal, Flaman, Valon, Brüksel ve Almanca konuşan azınlık parlamentolarının yanı sıra Avrupa Parlamentosu seçimleri gerçekleştirilecek. Toplamda 7 milyon seçmen sandık başına gidecek. Bu seçimlerle birlikte Federal Parlamentoda 150 ve senatoda 40 sandalye yeni sahiplerini bulacak. 
 
Yerel seçimlerde yarışacak olan Türk kökenli adaylar 
Belçika’da bu yıl Türk kökenli adayların sayısının önceki yıllara göre daha az olması dikkat çekiyor. 9 Haziran’da yapılacak yerel seçimler için 40’ın üzerinde Türk kökenli aday yarışacak. Belçika’da yüzde 5 seçim barajı bulunmakta. Barajı aşan partilerdeki Türk kökenli liste başı adaylarının seçimi kazanması kesin.
 
Belçika’daki Türk kökenli adaylar, Almanca Konuşan Topluluk Parlamentosu hariç tüm bölgelerde ve Federal Parlamento seçimlerinde yer almakta. İşte adayların isimleri ve temsil ettikleri partiler
Flaman Parlamento Seçimleri İçin:
Open VLD:
Cennet Taşlıdere, Tayfun Genç, Servet Duran
PVDA: Osman Dışlı, Gökhan Kurtuluş, Céline Gümüş, Ferhat Köksal, Üzüm Yıldız, Nuray Kılıç, Sara Emanet
Vooruit: Burak Nallı, Zehra Ünlü, Ersin Kemalder, Zeynep Balcı, Kemal Akyıl
CD&V: Murat Öner, Yılmaz Erhan
Groen!: Erkan Öztürk, Meral Özcan
N-VA: Serkan Bozyiğit
Voor U: Yasin Gül, Buse Çakmak, Ezgi Altınışık
 
Federal Parlamento Seçimleri İçin:
Open VLD:
Pınar Doğan
PVDA: Şah Gülhan, Kemal Bilmez
Vooruit: Fatma Akbaş
PS: Ozan Dönmez
N-VA: Sevilay Altuntaş
Groen: Meyrem Almacı
CD&V: Hava Göküzüm
Voor U: Sinem Tokdemir
Ecolo: Emre Sumlu
Team Fouad Ahidar Kadir Duran
 
Brüksel Parlamentosu İçin:
MR
: Sadık Köksal, Yavuz Görgün, Lara Zenginoğlu, Yeşim Güneş
Les Engagées: Emel Köse, İbrahim Erkan, Emin Demirhan Salih, Engin Muğla, İsa Polat
Défi: Emin Özkara, Gülcan Bozdağ
PS: Hasan Koyuncu, Şevket Temiz, İbrahim Dönmez, Döne Sönmez, Nevruz Ünal, İsmail Gökburun, Özkan Akşit, Yusuf Yıldız, Rukiye Kavak
N-VA: Süleyman Çelik
Ecolo: Enre Sumru
Voor U: Sinem Tokdemir
 
Valon Parlamentosu İçin:
PS: Özen Özlem, Kaya Hacı
Les Engagées: Deniz Avcıoğlu
PVDA: Ali Atıcı, Ernur Çolak
Défi: Meledi Türkoğlu

Oy vermek zorunlu mu?
Belçika'da, hükümet genellikle çok partili koalisyonlar tarafından kuruluyor. Oy verme işleminin zorunlu olduğu ülkede 18 yaşından gün alan her birey oy kullanıyor. Örneğin sınavlar veya seyahat nedeniyle oy kullanamayacak olanlar, vekaletle oy kullanabiliyor. Ancak hiçbir gerekçe olmadan oy kullanmayanlara 40 ila 80 euro arasında para cezası kesiliyor. Seçilmek için 21 yaşını doldurmak gerekiyor. 

Seçim bölgeleri
Eskiden 20 seçim bölgesi olan Belçika'da 2003'te bu sayı 11'e indirildi. Belçika'nın seçim sistemiyle ilgili en dikkat çekici nokta ise, seçim için hazırlanan parti listelerinde eşit sayıda kadın ve erkek adayın bulunması. Ayrıca, listenin ilk 3 sırasında her iki cinsiyetten de aday olması zorunluluğu bulunmakta. Bu da Belçika'da kadınların siyasette erkekler kadar aktif rol alabilmesini sağlıyor.

Parlamentoların üye sayıları

Tatilciler ve futbolseverler dikkat: Avrupa yollarında trafik yoğunluğu artıyor Tatilciler ve futbolseverler dikkat: Avrupa yollarında trafik yoğunluğu artıyor
  • Flaman Parlamentosu: Flaman Parlamentosu 124 üyeden oluşur. Bu üyelerden 118'i Flaman, diğer altısı ise Brüksel Başkent Bölgesi seçim bölgelerinden seçilir. 
  • Brüksel Başkent Parlamentosu: Brüksel Başkent Parlamentosu 89 üyeden oluşur: Bunların 72'si Fransızca konuşur, geri kalan 17'si ise Felemenkçe konuşur. 
  • Valon Parlamentosu: Valon Parlamentosu 75 üyeden oluşur. 
  • Federal Parlamentosu: Federal Parlamento 150 üyeden oluşur. 
  • Almanca Konuşan Topluluklar Parlamentosu: Almanca Konuşan Topluluk Parlamentosu  25 üyeden
  • Milletvekilleri Almanca Konuşan Topluluk seçmenleri tarafından seçilir. 

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş