Tatil sezonu yaklaşırken, birçok vatandaşımız için gerekli olan evrakları tamamlama telaşının başladığı bilinen bir gerçek. Fakat bazı durumlarda bu koşuşturma arasında unutulanlar da oluyor. 

Geçtiğimiz ay SonHaber sitemizde yayınladığımız bir haberde, özellikle Hollanda’da pasaport, ve kimlik kartı uzatmak için yapılan başvurularda bekleme sürelerinin arttığına dikkat çekmiştik. 

Belediyeler arasında fark olsa da, özellikle Den Haag, Utrecht, Amsterdam gibi büyük şehirlerde bekleme süreleri ve hatta randevu süreleri dahi haftaları bulabiliyor. Bu nedenle özellikle yurtdışına izine gideceklerin, başvurularını zamanında yapması tavsiye ediliyor.

Oturum kartı ve pasaporttaki isimler birebir aynı olmalı
Ancak izin öncesi sorunlar bununla da bitmiyor. Hollanda veya Belçika’da oturum izniyle ikamet edenlerin yaşadığı bir başka sorun ise oturum kartı ile pasaporttaki ismin aynı olmadığı durumlarda yaşanıyor. 

Bu sorun özellikle karayolu ile Türkiye’ye gidecek vatandaşlarımızı yakından ilgilendiriyor. Türkiye’den dönüşte Schengen bölgesindeki herhangi bir ülkeden giriş yaptığınızda, sınır kontrollerinde pasaport ve oturum kartınızda yer alan ismin harfi harfine aynı olması gerekiyor. Aynı olmayan durumlarda ise sınır kontrollerinde sıkıntı yaşanabiliyor.

Hollanda içerisindeki resmi işlerde de sorun yaşanıyor
Oturum kartı ve pasaportlarda yer alan isim ve soy isimler arasında ufak farklılıklar olması, Hollanda içerisinde yapılacak resmi işlemlerde de sorunlar yaşanmasına neden oluyor. 

Sonhaber merkezimize bu konu ile ilgili ulaşan bazı vatandaşlarımız Türk pasaportunda yazan soyadı ile oturum kartında yazan soyadının arasında çok ufak bir fark olduğu için hak ettiği halde Hollanda pasaportu alamadığını belirtiyor. 

Bazı okurlarımız ise sırf bu nedenden Türkiye’ye tatile gittiğinde, soyadını aynı Hollanda’da kullandığı oturum kartında yazdığı şekilde değiştirmek zorunda kaldığını belirtiyor.

Gerekli değişiklikleri yapmayanlar, dönüşte Belçika’ya giremeyebilir
Belçika’da 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yasaya göre Türk pasaportundaki soy ismi ile Belçika oturum kartı üzerinde yer alan soy ismi tamamen aynı olmayan vatandaşlar, Belçika oturum kartlarını göstererek Belçika’ya giriş yapamayacaklar.

T.C. Anvers Başkonsolosluğu geçtiğimiz günlerde bu konuya dikkat çekerek bir uyarı yazısı yayınladı. 

Başkonsolosluktan yapılan uyarıda, Türk pasaportundaki soy ismi ile oturum kartındaki soy ismi aynı olmayan kadın vatandaşlarımızın, ülkeye girerken sorun yaşamaması için izlemesi gerek yollar şu şekilde açıklandı:

  • 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren, Türk pasaportundaki soy ismi ile Belçika oturum kartı üzerinde yer alan soy ismi tamamen aynı olmayan vatandaşlar, Belçika oturum kartlarını göstererek Belçika’ya giriş yapamayacaklar.
  • Belçika’da yaşayan yabancıların Schengen Bölgesi dışından Belçika’ya dönüş yapabilmesi için, pasaportu ile oturum kartı üzerindeki soyadının tamamen aynı olması gerekir.
  • İlgili belgelerde soy isim farklılığı yaşayan vatandaşlarımızın, Schengen Bölgesi sınırlarının dışına çıkmadan evvel, bağlı oldukları Belediye’nin Yabancılar Birimine acilen başvurmaları ve oturum kartlarında kayıtlı soy isimlerini Türk pasaportundaki soy ismine göre düzeltmeleri gerekir.
  • Bu amaç doğrultusunda Belçika Belediyelerine yapılacak başvuru için gerekli olan belgeler; Uluslararası doğum belgesi ‘’Formül A’’ / Uluslararası evlilik belgesi ‘’Formül B’’ / isim denklik belgesidir. Bu belgeler Anvers Başkonsolosluğundan temin edilebilir.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın