Hollanda’da Aralık ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre 2023 yılı Aralık ayında enflasyon bir önceki yıla göre yüzde 1,2 oranında arttı. En fazla artış ise yüzde 5 oranında gıda, içecek ve tütün fiyatlarında oldu.

Başka bir değişle gıdadan kozmetiğe her şey bir önceki yıla göre daha pahalı hale geldi. Bu pahalılığın bu yıl da devam edeceği öngörülüyor. Durum böyle olunca, bazı ürünler ya da eşyalar için sınırı geçip Belçika ya da Almanya'da alışveriş yapmak daha mantıklı hale gelmeye başladı. 

Hart van Nederland tarafından yapılan bir pazar araştırması da sınır ötesi alışverişin daha karlı olduğunu gözler önüne serdi.

İşte o liste…
Belçika’da fiyatlar
Akaryakıt

Birçok vatandaş için bu yeni bir ipucu değil, ancak yeni gelişmeler var. Belçika'da yakıt ikmali yapmak Hollanda’ya göre çok daha ucuz ve giderek daha da ucuzluyor. Bu haftadan itibaren bir litre 95 oktan benzin (E10) 2,5 sent daha ucuz, tavsiye edilen fiyat ise en fazla 1,65 euro. Hollanda'da şu anda 2,05 euro'dur.
 
98 Oktan Benzin 98 (E5) de ucuzluyor: litre başına 4,5 sent, maksimum 1,85 euro. Belçika enerji federasyonu Energia'ya göre bu son yılların en düşük seviyesi.

Market alışverişi
Belçika'da market ürünleri de daha ucuz. Bu nedenle özellikle sınır bölgelerinde yaşayanlar için alışveriş için sınırı geçmek daha çok tasarruf anlamına geliyor. Omroep Brabant, Belçika'nın Pelt kentindeki Jumbo ile Hollanda'nın Budel kentindeki Jumbo'da marketin kendi üretimi olan 14 ürünü karşılaştırdı. 

Aşağıda Hollanda, Almanya ve Belçika'daki fiyatlar arasındaki farkı görebilirsiniz,

producten 03

Tütün ve tütün ürünleri
Daha önce Belçika'da tütün fiyatlarının arttığına dair haberler yapıldı, ancak tütün ve ttün ürünleri fiyatları Hollanda’dakinden çok daha ucuz.

Almanya
Kozmetik ürünleri

Yayınlanan bu TikTok videosunda da gösterildiği gibi, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin fiyatı Almanya'da çok daha ucuz.

Örneğin, bir şişe Lenor marka deterjan için Hollanda'da 6,99 euro ödenirken, Almanya'da 2,65 euro gibi düşük bir fiyata satın alınabiliyor.

Aynı şey Nivea duş jeli için de geçerli. Bu ürün Hollanda’da 4,99 euroya satılırken, Almanya’daki fiyatı 1,75 euro.  Videoya göre, L'Oréal nemlendirici jel için Hollanda'da 17,99 euro, Almanya'da ise 10 euro daha az yani 7,95 euro ödeniyor.

Süpermarket alışverişi
Süpermarket alışverişinde ise taze sebze ve meyve dışında kalan onlarca ürün Hollanda’dan daha ucuz.
GierigeGerda geçtiğimiz günlerde doğu komşularımızda daha ucuz olan A-markalarının kullanışlı bir listesini yaptı:

product 02

İçecek
Hollanda'da alkollü içeceklere uygulanan Tüketim Vergisi oldukça yüksek. Vergi miktarı Ocak ayı itibariyle tekrar arttı. Hollanda'da bir kasa bira yaklaşık 19 euro iken, sınırın öte yanında sadece 12 euroya satın alınabiliyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.