Belçika Türk Eğitim Vakfı (BETEV), Aktif Dernekler Birliği ve YTB (Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı) katkılarıyla, Belçika’ya Türk işgücü göçünün 60. yıl dönümüne özel şiir ve kompozisyon yarışması düzenledi. Her yaştan vatandaşın katıldığı yarışmada, kazanan eser sahiplerine para ödülleri verildi.

Merkezi Beringen’de bulunan, Brüksel ve Gent şubeleri ile aktif olan Aktif Dernekler Birliği, BETEV ve YTB'nın katkılarıyla Houthalen’daki Casino salonunda düzenlenen “Edebiyat ve Şiir” gecesi, büyük ilgi gördü. Etkinliğin bu seneki konukları televizyon programcısı ve şair Serdar Tuncer ile şiir ve muhabbetleriyle tanınan Hayati İnanç oldu.

Aktif Dernekler Birliği Başkanı Rıfat Can, açılış konuşmasında birliğin Türk edebiyatına verdiği önemi vurgulayarak, Edebiyat ve Şiir gecelerini gelecek yıllarda da sürdürmek istediklerini belirtti. Can, “Bu gecelerin amacı gençlere edebiyat ve şiir sevgisini aşılayarak, gençlerin şiir yazmalarını teşvik etmek. Bu yılki yarışmamız Belçika’ya Türk işgücü göçünün 60. yıl dönümüne özel olarak düzenlendi. Vefat eden ilk nesil vatandaşlarımıza rahmet, hayatta olanlara sağlıklı bir ömür diliyoruz. İlk nesil vatandaşlarımızla röportaj yapmak bu yıl oldukça zor oldu. 50. yıl dönümünde röportaj yaptığımız 50 kişiden sadece 4'ü bugün hayatta. Genç yaşta gelen ilk nesil vatandaşlarımız bugün 90 yaşına yaklaşıyor. Bu tür etkinlikler, gelecek nesillerin ilk nesil vatandaşlarımızı hatırlaması için büyük önem taşıyor” dedi.

ND47342

T.C. Anvers Başkonsolosu Batu Kesmen, etkinlikte yaptığı konuşmada, “Siz değerli vatandaşlarımız Belçika’nın geçmişinde, bugününde ve yarınında birer parçasınız. Belçika’ya büyük katkılar sundunuz ve sunmaya da devam ediyorsunuz. En büyük katkınız ise gönül güzelliğinizin mayasını buraya çaldınız. Belçika’ya ilk gelen vatandaşlarımız, dili, dini, kültürü, örf ve adetleri bambaşka olan bir ülkede hayat mücadelesi verdiler. Bugün burada sizlerle bir arada bulunmaktan dolayı mutluluk duyuyorum” dedi.

Serdar Tuncer: "Bulan buldum, olan oldum demez"
Şair, yazar ve televizyon programcısı Serdar Tuncer, bir söyleşisinde Allah'ın kullarına verdiği özelliklerden bahsederek, “Allah kimseyi evliyalardan etmesin. Ama evliyalara yakın etsin” dedi. Tuncer, evliyalık konusunu farklı açılardan ele alarak dinleyicilere önemli mesajlar verdi.

Tuncer, Allah dostlarının nasıl evliya olduklarını ve evliyaların bilinmeyen yönlerini anlattı. "Evliya, nasıl evliya oluyor. Kendisinin evliya olduğunu bilmeyen ama insanların bildiği evliyalar var. Yüzünü gördüğünüz zaman Allah’ı hatırladığınız kişilerdir bunlar. Kendisinin bildiği ama insanların bilmediği veliler de var. Allah katında velidir. Ne kendisi ne de insanlar bilir. Zaten ben Allah dostuyum diyen veli görmedim. Bulan buldum demez, bilen bildim demez. Olan oldum demez. İnsanların da bildiği, kendisinin de bildiği veliler de var. Ama sakın kendisini evliyayım zannedenlerden olmayın” dedi.

ND47346

Tuncer, gençlik yıllarında evliya olma arzusu taşıdığını ve bu konuda bazı denemeler yaptığını belirterek, "20’li yaşlarda evliya nasıl olunur diye araştırdım. Az yiyeceksin, az uyuyacaksın, az konuşacaksın diye buldum bu sırrı. Ama bilemedim ki evliya olduktan sonra bu hale gelirsin. Bu üç şeyi yaparsam evliya olurum zannettim. 6 ay kadar devam ettim. Az uyumamaya, konuşmamaya, yememeye. Ama sonunda evliya olamadığımı fark ettim. Allah kimseyi evliya etmesin. Çok zor. Ama evliyalarla yakın etsin” ifadelerini kullandı.

Hayati İnanç: “Batılı bize aşkı anlatmasın”

ND47378
Ezbere bildiği 7000 beyt ile divan edebiyatının yaşayan abidelerinden biri olan Hayati İnanç, zamanın kıymeti ve önemine konuşmalarında sıkça değindi. Hayattan çıkarılması gereken dersleri, etkili üslubuyla aktaran İnanç, “Genç kız ve erkek kardeşlerime eş seçimi yaparken süse değil, kız kardeşlerimizin çocuklarına baba, erkek kardeşlerimizin de çocuklarına anne seçimine dikkat etsinler” dedi.

Hayati İnanç, Peygamber Efendimiz'in aile hayatından kesitler sunarak, İslam’da aile saadeti, sevgi ve aşk üzerine muhabbetin hiçbir yerde olmadığını belirtti. İnanç, “Avrupalı, Batılı bana aşkı anlatmasın. Peygamber Efendimiz aleyhissalatu vesselam’ın, sahabe-i kiram’ın aile hayatına ve eşleri arasındaki muhabbete baksınlar. Gerçek saygıyı, sevgiyi ve aşkı görürler. Sevgili gençler, siz de aşkı sevgiyi batılıdan değil, kendi peygamberinizden ve kendi tarihinizde yaşamış, eşleri ile büyük bir aşk ve sevgi ile birbirlerine bağlanmış büyüklerimizin hayatlarını okuyarak öğrenin. Sabredin. Çok okuyun. Zorluklar karşısında yılmayın. İsyan etmeden mücadele edin. Her karanlığın sonunda bir ışık, her gecenin ardından bir sabah olduğunu unutmayın” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Yarışma kazananları

Avrupa'da hız sınırlarını aşan sürücüler için yeni uyarı sistemi Avrupa'da hız sınırlarını aşan sürücüler için yeni uyarı sistemi

ND47373
Kompozisyon yarışmasında birinci Mehmet Koç, ikinci Fatmanur Tülema ve üçüncü Aslı Gülerman oldu. Şiir yarışmasında ise birinci Fatmanur Tülema, ikinci Zübeyle Gürsoy Ayaz ve üçüncü Ali Karakaya oldu. Şiir ve kompozisyon yarışması sadece Belçika’da ikamet edenler için olmasına rağmen Türkiye’den Ramazan Sadıç da şiir gönderdi ve bu vesileyle ödüllendirildi. Ayrıca bir başka genç kız, Flemenkçe yazdığı şiirle ödül kazandı.
Haber ve fotoğraflar: Halil Uygun

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş