Başörtüsü ve Türkiye karşıtlığı söylemleri ile öne çıkan Liberal Reform Hareket (MR) Partisinin, geçtiğimiz hafta İsrail’in gönderdiği “Hamas saldırısı videosu” görüntülerin meclis içerisinde izletilmesi girişimi tartışmaya neden olmuştu. Temsilciler Meclisi Başkanı PS (Sosyalist) Partili Eliane Tillieux'nün, tüm parti liderlerini bir araya getiren meclis organı olan başkanlar konferansında üzerinde fikir birliği sağlanamadığı için filmi göstermeyi reddetmesinin ardından siyasi bir kargaşa yaşandı. 

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen daha sonra Temsilciler Meclisi Başkanı Tillieux'yu X aracılığıyla "Hamas'ın işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçları görmezden gelmekle" suçladı. Cohen, “Bu bir propaganda videosu değil, teröristlerin İsrailli sivilleri nasıl keyfi bir şekilde katlettiklerini gösteren görüntülerin yer aldığı bir film. Görmezden gelmek (..) İsrail'in kendisini IŞİD'den beter bir terör örgütüne karşı savunma hakkını göz ardı etmek anlamına gelir” sözlerine yer vermişti. 

 Belçika’da Federal Parlamentonun Temsilciler Meclisi Başkanı Eliane Tillieux, İsrail’in gönderdiği “Hamas’ın saldırılarıyla ilgili videoyu” izletmeyi “O halde Gazze’deki katliamları da göstermek gerekli.” diyerek geri çevirmesinin ardında MR Partisi videonun izletilmesi konusunda ısrarını artırdı.  Tillieux, videoyu izletmeyi “eğer bunları göstereceksek denge gütmek uğruna Gazze’deki katliama ilişkin görüntüleri de izletmemiz gerek” diyerek reddetmişti. 

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de X üzerinden Tillieux’a, “Kararınızla Belçika Parlamentosu, ‘Hamas’ın işlediği savaş suçlarını ve insanlığa karşı suçları’ görmezden geliyor.” sözleriyle tepki göstermişti. Film artık Senato'daki bir odada "kapalı kapılar ardında" gösterilecek. Gösterim önümüzdeki perşembe saat 11.00'de gerçekleşecek. 

PVDA (İşçi) Partisi açıkça videonun gösterimi sunulmasını karşı çıkıyor ve İsrail’i sert bir şekilde kınıyor. Hollanda ve Fransa’da da Mecliste İsrail’in gönderdiği “Hamas saldırı videosu” izlenmişti. Belçika Federal Parlamentoda, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki olarak yasa dışı Yahudi yerleşimlerinde üretilen malların boykot edilmesini içeren yasa tasarısı sunulmuş, Sosyalist partiler ve CD&V (Hıristiyan Demokrat) Partisi de destek vermişti.

Haber: Halil Uygun 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş