Belçika Enerji Bakanı Tinne Van der Straeten, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Avrupa çapında sorunun kaynağına inmeli ve gaz fiyatlarını dondurmak için çalışmalıyız. Böylelikle enerji faturalarında 770 euroluk bir azalma sağlayabiliriz." ifadelerini kullandı. 

AB genelinde doğal gaz üzerinde bir fiyat sınırlaması çağrısında bulunan Van der Straeten, "Konuşma zamanı bitti artık karar verme zamanı." dedi. 

Van der Straeten fiyat sınırlamasının bir aile için yıllık enerji faturasını 770 euro kadar azaltabileceğini öne sürdü. 

Avrupa enerji piyasasının başarısızlığa uğradığını ve acil reformlara ihtiyaç duyduğunu, artık birçok aile ve şirket için kabul edilebilir bir durumun kalmadığını belirten Van der Straeten, "Reform yaparak, aşırı kârlılıkla mücadele ediyoruz." şeklinde ifade kullandı. 

AB’de gaz krizi
AB ülkeleri, önemli gaz tedarikçisi Rusya'nın şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesi ve yaptırımları tetiklemesinden bu yana büyük enerji fiyatlarındaki artışlarla mücadele ediyor. Ancak Almanya, gaz depolarını beklenenden daha hızlı doldurduğunu söylüyor.

Ukrayna'yı destekleyen Batılı ülkeler, ithal ettikleri Rus gazı ve petrol miktarını azaltmaya çalışıyor. Geçen yıl AB gazının yüzde 40'ını sağlayan Rusya, son dönemde farklı nedenlerle arzı kısıtladı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş sonrası enerji fiyatları hızla artarken AB ülkelerinde enerji fiyatlarını dondurma fikrine destek de büyüdü. 

AB hükümetleri, enerji ihtiyacını karşılamakta zorlanan halk için harekete geçti. Ab içerisinde farklı ülkeler yaşam maliyeti kriziyle başa çıkmak için enerji şirketlerinin kârlarının vergilendirilmesi, hane halklarına mali yardım sağlanması ve toplu taşımanın sübvanse edilmesi gibi önlemlere başvurdu. 

Büyük petrol ve gaz şirketleri, yüksek enerji maliyetleri nedeniyle bu yıl rekor düzeyde kâr elde etti.

Belçika'da doğal gaz ve elektrik fiyatları Avrupa Birliği ortalamasının altında. AB'de fiyatların en yüksek olduğu ülkeler Bulgaristan, Hollanda ve Yunanistan.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın