Belçika'nın Tessenderlo şehrinde bulunan Diyanet Vakfı'na bağlı Camii'de, 2023 yılı sonunda okunan bir vaaz ile ilgili tartışmalar alevlenmeye başladı. Bölge Hükümeti İçişleri Bakanı Gwendolyn Rutten, bu olayı soruştururken, Flaman Bölgesi Adalet, Çevre, Enerji ve Turizm Bakanı Zuhal Demir, nefret söylemi ve ayrımcı ifadeler hakkında şikayetçi oldu ve şu an Diyanet’e bağlı camilerin Belçika devletine yaptığı maddi destek için tüm başvuruları askıya almayı önerdi.

Bakan Demir, imamın cemaati “sapıklık” olarak nitelendirdiği heteroseksüel olmayanlar ve homoseksüel ilişkilere karşı direnmeye çağırdığını, Müslümanları bu konuda sessiz kalmakla suçladığını, ayrıca aşılar ve temassız ödeme karşıtı görüşlerini dile getirerek, Avrupa İslam'ını eleştirdiğini belirtti.

Bakan Demir, muhtemel nefret söylemi ve ayrımcı ifadeler hakkında şikayetçi olduğunu kaydetti. Bu bilgi daha sonra İçişleri Bakanı Rutten ve yerel inanç toplulukları için Flaman Bilgi ve İzleme Servisi'ne iletilerek soruşturma başlatıldı.

Elde edilen bilgiye göre şuanda Belçika’da Diyanet Vakfına bağlı 21 camii için devlet desteği başvurusu yürütülmekte. Bakan Demir ise tüm Diyanet camilerinin “tanınma” olarak geçen devlet desteği başvurularının askıya alınmasını talep etti. Bakan ayrıca tartışmaya konu olan vaazın diğer camilerde de okutulup okutulmadığının araştırılmasını, Türk rejiminin Belçika'daki etkisini gösteren bir kanıt olacağını kaydetti.

Bakanın bu açıklamasının ardından Flaman hükümeti, devlet desteği başvurusu yapan 21 caminin başvurusunu askıya aldı ve diğer Diyanet camilerinde benzer vaazların olup olmadığını kontrol etmek için harekete geçti. Bu konuda mahkemenin vereceği karar beklenmekte.

Belçika Diyanet Vakfı da camiler hakkında alınan başvuruyu askıya alma kararına karşı mahkemeye başvurdu.

Diyanet Cami’deki tartışma yaratan vaaz ve İçişleri Bakanının açıklamaları
Diyanet Vakfı'na bağlı ‘Diyanet Camii'nde okunduğu iddia edilen vaazda imamın "Günümüzde sadece erkeklerin erkeklerle cinsel ilişkisi yok, aynı zamanda kadınların kadınlarla, erkeklerin erkeklerle ve daha fazla insanla, gruplar halinde, hatta hayvanlarla bile ilişkileri var. Böyle bir sapkınlık var, ama biz tepki vermiyoruz. Onlar bize bu sapkınlığı dayatıyor ve biz tepki vermiyoruz. LGBTQI topluluğundan insanlara çok fazla hak verildi. Onlar hasta değil, sapkınlar. Bu bir hastalık değil, bir sapkınlıktır." İfadelerini kullandığı belirtiliyor.

Flaman Bölge Hükümeti İçişleri Bakanı Gwendolyn Rutten, konu ile ilgili açıklamasında "Belçika'daki Diyanet'e bağlı camiler, Türk Diyanet İşleri Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteriyor ve Flaman hükümeti, yabancı müdahale veya finansman olmadığı sürece bu camileri tanıyor" ifadesini kullandı. 

Önceki dönemde Flaman Bakan Liesbeth Homans, Beringen'deki bir Diyanet Camii'nin tanınmasını iptal etmişti. Şimdi, Tessenderlo'daki cami sorunları gündemde. 

Bir caminin devlet tarafından tanınması ne anlama geliyor?
Belçika'da devlet tarafından tanınan camiler devlet desteği alabiliyor. Bu camilere 30 ila 40 bin euro arasında nakit yardımı yapılıyor. Ayrıca bu camilerde görev alan imamların maaşı da devlet tarafından ödeniyor.

Fatih Camii'nin tanınırlığı kaldırıldı
2017 yılında Beringen kentindeki ülkenin en büyük Türk camisi Fatih Camii'nin resmi olarak tanınırlığı kaldırıldı. Dönemin Flaman Bölgesi İçişleri Bakanı Liesbeth Homans, “Beringen’deki Fatih Camisi’nin kasıtlı olarak bazı toplumlara ibadet izni vermediği ve farklı toplumların bireylerini birbirine karşı kışkırttığı ortaya çıkmıştır. Özellikle ‘Gülen hareketi’ destekçileri hedef alınmaktadır. ‘Gülen hareketi’ bizim ülkemizde huzur bozucu ve aşırıcı herhangi bir faaliyette bulunmamıştır” açıklamasında bulunmuştu.

2023’de üç caminin tanınırlığı askıya alma prosedürü başlatıldı
Flaman Bölgesi’nde ise geçtiğimiz yıl Lommel, Aalst ve Heusden-Zolder’de resmi olarak tanınmış üç Diyanet camisinin tanınırlığı askıya alınmıştı. Belçika’da tanınan 12 diyanet camisinin tamamında, Flaman tanıma kararnamesine karşı dış müdahale yasağına ilişkin eksiklikler bulundu. O dönemde Flaman Parlamentosu’ndaki kapalı bir komisyonda konuşan Bart Somers, “Prosedür, tanınan 3 caminin tanınırlığının geçici olarak askıya alınmasına yol açabilir.” sözlerine yer vermişti.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.