Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) partisi, Veenendaal Belediye Meclis Üyesi Yasin Makineli'yi (24) Temsilciler Meclisi seçimleri için 43. Sıradan gösterdiği listeden çıkarttı. Makineli bu gelişmenin Ermeni Soykırımı iddiasını reddetmesinden kaynaklandığını açıkladı. 

BBB parti başkanı Erik Stegink, basına yaptığı açıklamada Yasin Makineli’nin aday listesinden çıkartıldığı bilgisini doğruladı ancak konu ile ilgili bir açıklamada bulunmadı. 

Yasin Makineli basına gönderdiği bildiride, kendisinin Ermeni soykırımını tarihsel bir gerçek olarak tanımayı reddettiği için listeden çıkarıldığını ancak partinin, kendisinin İsrail Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi’nden özür dilememesini bahane olarak kullandığını dile getirdi. Makineli, bu konuda politikacıların değil, tarihçilerin karar vermesi gerektiğini düşündüğünü de dile getirdi.

Makineli olayların nasıl geliştiğini açıkladığı bildiride, dedesinin hastalığı nedeniyle Türkiye’de bulunduğu sırada parti yönetimi ile bir görüşme gerçekleştiğini belirtti. Makineli, “Parti yönetimi benden, CIDI (İsrail Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi) isimli kurumdan geçmişte Filistin’i savunduğum için kamuoyunun huzurunda özür dilememi ve Türkiye’nin Ermenilere soykırım uyguladığı yalanını kamuoyu ile paylaşmamı istedi. BBB yönetimi bana, milletvekili olmak istiyorsam bu maddeleri kabul etmem gerektiğini söyledi. Kendilerine Türkiye’de rahatsız olan aile büyüklerimi ziyarete geldiğimi söylememe rağmen bir gün içerisinde benden yanıt beklediler.” 

BBB yönetimi tarafından bu şekilde ideolojik bir sorguya tabi tutulmaktan rahatsız olduğunu ve baskı altına alınmış olmaktan şaşırdığını ifade eden Makineli, “adaylığım zaten kesinleşmişti ve aday Meclis üyesi olarak BBB'ye zarar verecek hiçbir şey yapmamıştım.” şeklinde ifade kullandı.

Makineli parti tarafından kendisine baskı yapılarak, İsrail ve Filistin arasındaki çatışma hakkındaki görüşleri nedeniyle İsrail Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi'nden (CIDI) özür dilemesinin istendiğini ancak bunu reddettiğini vurguladı ve bunun da listeden çıkarılması ile ilgili olarak partinin aldığı kararda rol oynadığını dile getirdi.

Makineli paylaşımında “Filistinlilerin haklarını savunmak ve bir savaş üzerine tarihsel bir tartışmayı bahane olarak kullanıp beni aday listesinden çıkarmaları dikkat çekici, en azından şüpheli. BBB'nin seçim programında, etik ve temel meselelerde Meclis üyelerinin farklı görüşlere sahip olabileceği belirtiliyor. Partinin yönetimi, bu eylemiyle seçim programına aykırı hareket ediyor.” dedi.

Göçmen kökenli vatandaşların siyaset içerisinde çeşitli eşiklerden geçmek zorunda bırakıldığını belirten Makineli “Biz Hollanda Türk toplumu olarak bu filmi önceden seyretmiştik “ şeklinde ifade kullandı. Makineli “Ne yazık ki, göçmen kökenli insanların saygın bir politikacı olarak kabul edilebilmesi için toplumsal değerlerinden ödünç vermeleri gerektiği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Lakin bilmedikleri tek şey var: bizler başkaları gibi kendi nefsimiz için değil, toplumumuz için hizmet aşkıyla yanıyoruz. Bizler toplumumuzu üzecek ve ecdadımıza hakaret edecek hiçbir adım atmayız.” dedi.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Sosyal Medya

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş