Avrupa Parlamentosu (AP) ehliyetlerle ilgili yeni kuralları kabul etti. Buna göre; Binek araçlar için B sınıfı ehliyete sahip sürücüler ağır, elektrikli minibüsleri sürmeye devam edebilecek. Ayrıca 17 yaşından büyük gençlerin direksiyon başındayken yanında bir refakatçi bulundurma zorunluluğu da ortadan kalkacak. 

Avrupa Parlamentosu, elektrikli minibüsler için bir muafiyet içeren yeni bir ehliyet yönergesi lehinde oy kullandı. Bu araçlar yüksek ağırlıkları nedeniyle her zaman B ehliyet kategorisine girmiyordu ancak AP, 4,250 kg ağırlığa kadar olan elektrikli kamyonetlerin normal şekilde B ehliyetiyle kullanılmasına izin verilmesi gerektiğine karar verdi. Hollanda'da bu yıl sona eren geçici muafiyetin ardından nasıl bir yol izleneceği henüz netlik kazanmış değil.

Mesleki yeterlilik sertifikasına sahip olmaları koşuluyla 18 yaşındakiler de 16 yolcuya kadar otobüs veya kamyon kullanma lisansını alabilecek. 

Bunun yanı sıra, hem B hem de BE sınıfı ehliyet almak isteyen 17 yaşındaki sürücülerin yanında bir refakatçi bulunması gerekmeyecek. Ancak deneyimli bir sürücünün eşlik etmesi halinde kamyon için ehliyet alma hakkına da sahip olacaklar.

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, ehliyetlerin motosikletler ve arabalar için en az 15 yıl, kamyonlar ve otobüsler için ise beş yıl geçerli olması gerektiği konusunda anlaştı.

Avrupa yollarını daha güvenli hale getirmek amacıyla, sürücü sınavları sırasında adayların araç kapılarını nasıl açtıkları da kontrol edilecek. Sınav görevlileri, adayların araçtan inerken gerekli güvenlik önlemlerini alıp almadıklarını, bu süreçte kapıyı açmanın güvenli olup olmadığını ve diğer yol kullanıcıları için tehlike oluşturup oluşturmadığını değerlendirecek.

Tasarıda bulunan 70 yaş ve üzeri sürücüler için düzenli tıbbi kontrollerin zorunlu hale getirilmesi teklifi AP Milletvekilleri tarafından kabul edilmedi. 

AP’ye sunulan tasarıda her ehliyet yenilemesinde bir sağlık muayenesi yapılması isteniyordu, ancak bu tekliften çıkarıldı. AP Avrupa Birliği üyelerinin bu konuda kendi kararlarını uygulayabileceğini belirtti.

Parlamento, Avrupa Komisyonu'nun teklifini kabul etmiş olsa da, bundan sonra parlamento ve 27 üye ülkenin teklif üzerinde mutabakata varması gerekiyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Almanya'da Mayıs ayında yürürlüğe giren değişiklikler Almanya'da Mayıs ayında yürürlüğe giren değişiklikler

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.