Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından sunulan yeni yasa tasarısı özellikle binlerce Hollandalı paravan şirketin (Brievenbusfirma) işini zorlaştıracak. Yasa kabul edilirse, şirketlerin Avrupa vergi makamlarına ticari faaliyetleri hakkında bilgi vermeleri ve paranın kanalize edilmediğini kanıtlamaları gerekecek.
Hollanda’da yaklaşık 12.000 paravan şirket bulunuyor. Avrupa Parlamentosu Vergi Komitesi başkanı Paul Tang’a göre, Pfizer'den Bono'ya ve her türden mafya patronuna kadar, biraz parası olan ve mümkün olduğunca az vergi ödemek isteyen birçok kişinin, bir paravan şirketi bulunuyor.
AB Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni Brüksel'de gerçekleştirilen AB Komisyonu üyelerinin haftalık toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada, bölge içinde ekonomik faaliyeti olmayan veya asgari düzeyde ekonomik faaliyet gösteren kuruluşların, herhangi bir vergi avantajından yararlanmasını engelleyeceklerine işaret ederken, "Teklifimiz, paravan şirketler üzerindeki baskıyı artıracak." ifadesini kullandı.
“Büyük temizlik zamanı geldi”
Avrupa Parlamentosu Vergi Komisyonu Başkanı Paul Tang, paravan şirketlere yönelik yeni düzenlemenin ilk önce üye ülkelerin onayına sunulacağını, ancak şimdiden bu konunun detaylarının da tartışılmaya başlandığını kaydetti.
Paravan şirketleri diş ağrısına benzeten Tang; “Büyük temizlik zamanı geldi. Hollanda, suç faaliyetlerini kendine çekiyor ve komşu ülkeleri büyük ölçüde mali açıdan dezavantajlı hale getiriyor.” dedi.
Vergi Adalet Ağı (Tax Justice Network) adlı çıkar grubunun bir araştırmasına göre; AB ülkeleri, Hollanda’daki paravan şirketler ve bu şirketlere uygulanan politikalar nedeniyle, yıllık 10 milyar euro vergi kaybı yaşıyor.
Kısa süre önce, İçişleri Bakanlığı Genel İdari Servisi'nin olağanüstü danışmanı Bernard ter Haar başkanlığında yürütülen bir komisyon araştırmasında, söz konusu paravan şirketlerin Hollanda ekonomisine yalnızca sınırlı bir ölçüde katkıda bulunduğu sonucu çıktı.
Komisyona göre yıllık ortalama 170 milyar euro faiz, telif hakkı ve temettü (kar payı) ödemeleri vergi cennetlerine akıyor. Ayrıca bu yolla kara para aklama faaliyetleri de yürütülüyor.
Yasa en erken 2024’de yürürlüğe girebilir
AB Komisyonu, AB üye Devletler ve Avrupa Parlamentosu arasındaki müzakerelerde anlaşma sağlanması halinde, yasa 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.
Buna göre söz konusu şirketlerin faaliyetleriyle ilgili sorular olması durumunda, şirketlerin Avrupa vergi makamlarına rapor vermeleri gerekecek. Komisyonun teklifinde ayrıca, cironun en az yüzde 5'i oranında para cezası verilmesi halinde, şirketin zorunlu denetim takibine girmesi önerildi.
Ülkelerin vergi makamları halihazırda bir veri tabanı aracılığıyla uluslararası düzeyde bilgi alışverişinde bulunmakta. Bu veri tabanının genişletilmesi amaçlanmakta.
Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu
WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
©️SONHABER.EU