Covid-19 nedeniyle durma noktasına gelen seyahatler, havayolları şirketlerinin geniş kapsamlı işten çıkarma ve maaş kesintilerine gitmelerine neden olmuştu. 

Yaşanan pandemi sonrasında toparlanmayı hedefleyen sektör, şuanda bu hedefe ulaşmakta zorlanıyor: Havaalanları personel açığını gideremiyor, çalışan personel ise hem artan iş yükü hem de enflasyona bağlı olarak azalan maaşlarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Başka bir değişle pilotlardan bagaj görevlilerine kadar sektördeki tüm personel bu durumdan etkileniyor.

Avrupa’nın farklı şehirlerindeki havalimanlarında yaşanan büyük sıkıntılara karşı, önümüzdeki günlerde birçok havalimanında ve havayolu şirketindeki binlerce personel greve gidilecek. 

Şimdiden açıklanan grev günlerine bakıldığında, özellikle temmuz ayında havacılık sektöründe zor günler geçirileceği görülüyor.  Uçakla seyahat yapacakların Temmuz ayından itibaren uçuş gecikmelerine ve iptallerine şimdiden hazırlıklı olması gerekiyor.

Havalimanları:
İngiltere

İngiltere'nin en işlek havaalanı Heathrow’daki IAG'nin sahibi olduğu British Airways’in bagaj kontrolü personeli, tam olarak geri alamadıklarını söyledikleri pandemi kaynaklı maaş kesintileri nedeniyle önümüzdeki ay greve gidebilirler. Geçtiğimiz günlerde de aynı havalimanında personel eksikliğinden yoğunluk yaşanmıştı.

Belçika
Belçika'da çeşitli işçi sendikalarının çağrısı üzerine çalışanlar iş koşullarının ve ücretlerin iyileştirilmesi talebiyle pazartesi günü bir günlük greve gitti. Greve, Brüksel Havalimanı'nın güvenlik görevlileri de katıldı. Tüm gidiş uçuşları iptal edildi ve ülke genelinde birçok otobüs seferi durduruldu. Havalimanı personeli bu hafta Cuma günde 3 günlük greve gidecek.

Fransa
Fransa'nın ana havaalanı Charles de Gaulle’da işçiler, aylık 300 euro zam ve daha iyi çalışma koşulları talebiyle greve gittiler. Grev, uçuşların yüzde 25'inin iptal edilmesine yol açtı. Havaalanında  2 Temmuz’da yeni eylemler yapılması planlanıyor.

Havayolları:
Ryanair

İrlanda firması Ryanair havayolu şirketinin İngiliz pilotları, COVID sonrası ücret iyileştirmesi konusunda güncellenmiş bir teklifi kabul ederken, Belçika, Portekiz, Fransa, İtalya ve İspanya'daki kabin ekiplerini temsil eden sendikalar grev kararı aldı.

Portekiz ve Belçika’daki kabin ekibi 24-26 Haziran tarihleri arasında grev yapacak. Fransa'daki ekibin  25-26 Haziran ve İtalya'daki ekibin ise 25 Haziran'da greve gideceği belirtiliyor.

Easyjet
İspanya’daki yerel sendika USO, merkezi bu ülkede bulunan EasyJet kabin ekibinin temel maaşlarında yüzde 40'lık artış talep ederek Temmuz ayında dokuz gün süreyle greve gitmeyi planladığını açıkladı.

Planlanan grev günlerinin 1-3 Temmuz, 15-17 Temmuz ve 29-31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşeceği belirtiliyor.  Avrupa içi seyahatlerde önemli bir konuma sahip olan havayolu şirketinin  çalışanlarının grev kararı, kıta içindeki uçuşları da etkileyecek.

Lufthansa
Lufthansa yer personelini temsil eden bir Alman sendikası, 30 Haziran'da yapılacak ilk tur müzakerelerle, yükselen enflasyonun etkilerini yumuşatmak için 12 ay boyunca ayda en az 350 euro maaş artışı talep ediyor. Görüşmelerin sonucunun ne olacağı henüz bilinmiyor.

SAS 
Danimarka, Norveç ve İsveç'teki yaklaşık 900 SAS pilotu, zor durumdaki Nordic havayolu şirketindeki ücretler ve maliyet düşürme planları konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle 29 Haziran'da greve gideceğini açıkladı.

Yeni personel alımı kaosu çözebilecek mi?
Pandemi döneminde azaltılan çalışan sayısını artırmak ve yaz dönem yoğunluğunu atlatmaya çabalayan havayolu ve havalimanı yetkilileri, kısa sürede çok sayıda işçiyi istihdam etmek zorunda. 

Sektör yöneticileri, genelde şehir dışında bulunan havalimanlarında sıklıkla fiziksel olarak zor, nispeten düşük ücretli işler için eleman almanın güç olduğunu, işe alınan personeli eğitmek ve havalimanlarında çalışabilmeleri için güvenlik izni almanın da aylarca sürdüğünü belirtiyor.

Hollanda
Amsterdam Schiphol yönetimi, yaz aylarında 15 bin temizlikçi, bagaj görevlisi ve güvenlik görevlisine saat başına 5,25 euronun üzerinde ödeme yapmayı kabul etti.

Avrupa'nın en yoğun havalimanlarından birisi olan Schiphol için 500 güvenlik görevlisinin işe alınması gerekiyor. Pandemiden önce havalimanında ve çevresinde 68 bin çalışan varken bu sayı şimdi 58 bine düştü.

Portekiz
Hükümet, 4 Temmuz'a kadar ülkenin altı havaalanındaki sınır kontrol personelini iki katına çıkarmayı planlıyor.

İspanya
Polis, Madrid ve Barcelona dahil ülkenin en yoğun havalimanlarında 500 personeli daha işe alarak toplam eleman sayısını bin 700'e çıkaracak.

Fransa
Havalimanı işletmecisi Groupe ADP ve CDG Alliance'a göre, Paris'teki Charles de Gaulle ve Orly havalimanlarında güvenlik, bakım ve satış mağazalarındaki dört bin eleman açığının doldurulması gerekiyor. CGT sendikasına göre, pandemi sırasında Charles de Gaulle'da 20 binden fazla kişi işten çıkarıldı.

Charles de Gaulle'da faaliyet gösteren havaalanı güvenlik şirketi ICTS, bir CGT sendika temsilcisine göre, tatillerini 15 Eylül'den sonraya erteleyenlere bir kereye mahsus 180 euro ve yeni işe başlayan personel için de 150 euro ikramiye teklif ediyor

Foto: starocker - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın