Doğalgaz fiyatları, yüzde 8'den fazla artarak, tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştı. Hem küresel salgın hem de yaşanan tedarik sorunları enerji fiyatlarının rekor seviyelere çıkmasına yol açtı. 

Avrupa gaz fiyatlarını belirlenmesinde söz sahibi olan Hollanda vadeli işlem piyasasında bir megavat saatlik gazın fiyatı Pazartesi sabahı yüzde 8,8 artarak yaklaşık 149 euroya yükseldi. Bu rakam, 6 Ekim'deki 160 euroluk zirveden bu yana en yüksek fiyat oldu. Öte yandan Rusya'dan Avrupa'ya doğalgaz aktarımı yavaşlaması da bu artışı tetikledi.

Fransa'da nükleer santrallerdeki enerji üretimlerinde yaşanan aksamalar, Rusya'nın Yamal boru hattı üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatının yavaşlaması, fiyatların artmasına neden oldu.

Gazprom'un bu hafta elektronik platform üzerinden spot satış yapmayacağını açıklaması da gaz fiyatlarında yükselişi hızlandırdı. 

Avrupa'da gaz fiyatlarındaki hızlı artış, elektrik fiyatlarının yükselmesine ve bunun sonucu olarak da enflasyonun yükselmesine neden olacak.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU