Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin lideri, yeni tip koronavirüsün ekonomik etkilerine karşı hazırlanan kurtarma programı ve gelecekteki bütçe konusunda anlaşma sağlayamamıştı.

Zirvenin dördüncü gününde AB üyesi 27 ülke lideri, salgının sonuçlarıyla mücadele için 750 milyar euroluk ekonomik kurtarma paketi üzerinde anlaştı.

Dün Komisyon başkanı Michel'in getirdiği yeni teklif üzerinde yoğunlaşan görüşmeler, bazı ülkelere "hediye" sayılan bağışların açıklanması ile olumlu bir havaya girmişti. Bu ülkeler arasında Hollanda ve Almanya’da bulunuyor. 

Görüşmelerde en uzun süren bölüm Hollanda'nın bastırdığı hukuk devleti ilkelerine bağlılık konusu oldu. Sonuçta diğer ülkelerin de desteğiyle hukukun bağımsızlığı ilkesi yardım ve hibeler için genel şart olarak anlaşmaya eklendi.

Kaynakların içeriden sızdırdığı bilgilere göre, hukuk devleti konusunda şart koşulan anlaşmanın tasarı metninin Polonya ve Macaristan'ın masasında olduğu ve bu iki ülkenin kabullenebileceği şekilde ayarlandığı belirtiliyor.

Hollanda'nın alacağı pozisyon ve görevlerle ilgili başbakan Rutte'nin bu sabah ilerleyen saatlerde bir açıklama yapması bekleniyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!
©SONHABER.EU