Adalet Divanı, Almanya'da emeklilik süreci ile ilgili olarak bir annenin açtığı emsal teşkil edecek bir karara imza attı. Mahkeme, Avrupa Birliği içerisinde başka bir ülkede geçen ebeveynlik süresinin, kişinin anayurdundaki emeklilik sürelerine dahil edilmesine hükmetti.

Hollanda'da yaşayan ve iki çocuğunu da Hollanda'da yetiştiren bir Alman annenin Almanya Emeklilik Sigortası aleyhine açtığı dava Adalet Divanında görüldü. Dava, AB ülkelerindeki çocuk yetiştirme sürelerinin, emeklilik sürelerine eklenmesi yolunda karara bağlandı.

Almanya'nın kuzey batı kesiminde, Hollanda sınırına yakın bir bölgede olan Aachen kentinde yaşayan bir kadın, Almanya'da çalıştığı sürelere, Hollanda'daki çalışma sürelerinin ve ayrıca Hollanda'da çocuk yetiştirme sürelerinin de eklenmesini istedi.

Emeklilik Sigortası, kadının çocukların doğumundan önce sigortaya herhangi bir ödeme yapmadığını gerekçe göstererek bu isteği reddetti.

Bunun üzerine kadın Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Sosyal Mahkemesi'nde dava açtı. Alman mahkemesi, çocukların Almanya dışında büyütülmüş olmasını gerekçe gösterdi ve sigortanın gerekçesini haklı buldu. Kadın ise bu kararı Adalet Divanı'na taşıdı.

Mahkeme kararı
Adalet Divanı'nda görülen davada, AB içindeki serbest dolaşım hakkından dolayı, kişinin başka bir AB ülkesindeki çalışma süresinin, vatandaşı bulunduğu ülkedeki emeklilik sürelerine sayılması gerektiği ve ebeveynlik süresinin de emeklilik süresine dahil edilmesine hükmetti.

TransferGo’dan 10 kişiye Türkiye’de tatil için indirim çeki TransferGo’dan 10 kişiye Türkiye’de tatil için indirim çeki

Mahkeme ayrıca, doğum öncesi kişinin Emeklilik Sigortasında kaydı olmasa bile, bu sürelerin emeklilik günü olarak sayılmasına karar verdi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.