Tatil sezonunda Türkiye’ye aracı ile gidecek vatandaşlarımızın sınır kapılarındaki bekleme sürelerini azaltmak amacıyla uygulamaya giren Taşıt Ön Beyan özelliği büyük kolaylık sağlıyor.

Taşıt Ön Beyan Uygulaması sayesinde, gümrük kapılarındaki işlemler daha hızlı ve akıcı bir şekilde ilerliyor, ayrıca kapılardaki bekleme süresi asgari düzeye iniyor.

Kimler Türkiye’ye yabancı plakalı araç getirebilir?

  • Yurt dışında yerleşik kişiler, yaşadıkları yerde adlarına kayıtlı olan bir adet yabancı plakalı kara taşıtını geçici olarak Türkiye'ye getirebilirler.
  • Taşıtı getirecek olan kişinin öncelikle yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlaması gerekir. 
  • Yurtdışında yerleşik olmak’; olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişinin, son 1 yıl içerisinde en az 185 gün fiilen yurtdışında bulunması demektir. Bu koşulu sağlayıp sağlamadığınızı www.turkiye.gov.tr adresinde yer alan "Yurt Dışında Yerleşiklik Sorgulama" hizmetini kullanarak sorgulayabilirsiniz. Son 1 yıl, kişinin Türkiye’ye giriş yapmak istediği tarihten geriye doğru hesaplanır.
  • Taşıt getirecek kişilerin yurtdışında ikamet etmeleri şarttır. Gemilerde çalışan, şantiyede geçici süreyle görev yapan veya otelde kalan vatandaşlar yurtdışında yerleşik sayılmazlar.  
  • 185 günlük süre hesabında kişinin sadece taşıtı ile Türkiye’ye girdiği tarihler değil aynı zamanda taşıtsız olarak örneğin uçakla giriş çıkış yaptığı tarihler de dikkate alınır!

Yurtdışında emekli olanların emeklilik belgelerini ibraz etmeleri halinde emeklilik tarihinden sonra ilk defa Türkiye’ye getirecekleri taşıt için yurtdışında yerleşik olma koşulu aranmaz.

Ayrıca, emekli olanların taşıtlarına verilen süre içerisinde taşıtları ile yurtdışına çıkmaları ve izin süresi içinde Türkiye’ye geri gelmeleri durumunda da bu kişiler için yurtdışında yerleşik olma koşulu aranmaz.

Taşıt Ön Beyan Uygulaması nedir?
Yabancı bir ülkeden Türkiye’ye gelmek üzere yola çıkmadan en fazla 15 gün önce Türkiye’ye taşıtla giriş yapacağınızı Ticaret Bakanlığına bildirebilirsiniz. Bu şekilde yapacağınız bildirime Taşıt Ön Beyan Uygulaması denilmektedir.

Bunun için, Ticaret Bakanlığının internet sayfasında yer alan “E-İşlemler” menüsündeki “Taşıt Ön Beyan Uygulaması” sekmesini kullanarak taşıta ve taşıtı getirecek kişiye ait bilgilerinizi kaydedebilirsiniz.

Bu uygulamaya, cep telefonunuzdan, tabletinizden ya da bilgisayarınızdan giriş yapabilirsiniz. 
Böylece, Türkiye’ye vardığınızda sınır kapısındaki gümrük işlemlerinizin daha kısa sürede ve beklemeden yapılması mümkün olacaktır.

Taşıt Ön Beyan Uygulaması nasıl yapılır?
Tatile çıkmadan aracınızı kayıt yaptırmak istiyorsanız şu yöntemleri kullanabilirsiniz:

  • www.ggm.ticaret.gov.tr web sayfasında yer alan “E-İşlemler” menüsünden veya “e-Devlet Kapısı” üzerinden “Taşıt Ön Beyan Uygulaması” na girin. 
  • Size ve taşıtınıza ait bilgileri uygulama aracılığıyla beyan edin.
  • Uygulamaya girdiğiniz bilgiler sistemlerimize otomatik olarak aktarılacağından,  gümrük memurunun bilgileri kontrol ederek onaylaması ile kayıt işleminiz kısa bir sürede tamamlanacaktır.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın