Amsterdam yüksek park ücretleri ile genelde eleştirilen bir şehir. Ancak Belediye Encümeni Melanie van der Horst bu konuda farklı düşünüyor. Şehirde park etmiş arabaların kamusal alan üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu belirten Van der Horst, bu nedenle sürücülerin şehrin bakımına ekstra katkıda bulunmaları gerektiğini belirtti.

Encümenin Belediye Meclisine gönderdiği yazılı açıklamada, şehirdeki ücretli park alanlarının sınırının genişletildiği,  Nieuw-West ve Zuidoost bölgelerinde oturanların da artık park ücreti ödemek zorunda kalacağı görüldü.

Yeni plana göre 2024 yılından itibaren Nieuw-West ve Zuidoost bölgelerindeki ücretsiz park edilemeyecek. Bu bölgelerde pazartesiden cumartesiye, haftanın 6 günü saat 09:00 ile 19:00 arasınca saatlik park ücreti 1,60 euro olacak. Şehrin diğer bölgelerinde uygulanan park ücretlerine de 20 ila 50 sent arasında yapılacak. 

Amsterdam Belediyesi resmi web sitesinde konuya ilişkin yer alan bilgiler şu şekilde:

  • Nieuw-West ve Zuidoost'un bazı bölgelerinde pazartesiden cumartesiye kadar ücretli park uygulamasında saatlik ücret 1,60 euro olacak
  • Nieuw-West'teki Osdorp ve Sloterdijk II iş parklarına ve spor sahalarında cumartesi günleri park yerlerinden ücret alınmayacak.
  • Doğuda Dapperbuurt, Transvaalbuurt ve Indische Buurt, Batıda Kolenkitbuurt ve güneyde Schinkelbuurt, Willemsparkbuurt, Apollobuurt, Stadionbuurt ve Rivierenbuurt'ta ücretli otopark tarifesi  gece yarısına kadar uzatılacak.
  • Buitenveldert ve Zuidas'ta cumartesi günleri de park yerleri ücretli olacak.
  • Centrum bölgesinde  turistlerin geceyi arabalarında geçirmemeleri ve park yerlerini işgal etmemeleri için ücretli otopark uygulamasının saati geceye kadar uzatılacak.
  • Centrum bölgesinde şuanda gece yarısından sabah saat 08:00’e kadar olan ücretsiz park imkanı kaldırılacak. Bu bölgede haftanın yedi günü, 24 saat boyunca saatlik park yeri ücreti 7,50 euro olacak.

Park yeri izni

  • Nieuw-West ve Zuidoost bölgelerinde ikamet edenler, hane başına en fazla 2 park yeri izni başvurusunda bulunabilecek. Bu, ilk 6 aylık izin için 35,45 euro ve ikinci 6 aylık izin için 88,63 euro ödeyecek.
  • İşyerleri 6 aylık park izni için 56,72 euro ödeyecek. Şirketler 5 çalışan başına 1 park yeri izni alabilecek. Sağlık, bakım ve eğitim kurumları ve karakollar 5 çalışan başına 2 park yeri izni alabilecek.
  • 2023 yılında Güney, Batı ve Doğu bölgelerinde altı aylık park yeri izninin ücreti 177 euro ve Centrum’da 300 euro olacak.

Park yeri ücretlerinde yapılacak değişiklikle birlikte, belediye kasasına yıllık 35,7 milyon euroluk ek gelir elde edileceği tahmin ediliyor. 

© Sonhaber.eu
Fotoğraf: Amsterdam Belediyesi

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.