Amsterdam’da 1 Ocak 2023 itibariyle konut sisteminde geçerli kurallarda değişiklik yapıldı. Buna göre öncelik hakkı verilecek kişilerden yeni puan sistemine kadar bir dizi yeni kural devreye girdi. 

Haberimizde başkentte konut sektöründeki değişiklikleri sizler için sıraladık.

* Kiralık ev arayışında olan öğretim görevlileri, sağlık çalışanları (gençlik bakımı da dahil) ve polis memurları “öncelikli” statüsünde değerlendirilecek. Kiralık evlerin yüzde 44’ü sağlık çalışanlarına, yüzde 34’ü öğretim görevlilerine ve yüzde 22’si de polis memurlarına ayrılacak.

* Yaşlılar, kira bedeli en fazla 1069 euroya kadar olan, 70 metrekarelik kiralık evlerde öncelik hakkına sahip olacak.

* 2022 yılı Aralık ayında başlayan ve şehirdeki boşalan evlerle mücadele etmek için uygulanan kurallar bu yıl da geçerli olacak. Oturulmaya uygun kiralık bir konut en fazla 2 ay boş tutulabilecek. Konut sahipleri; kendilerine ait kiralık konut boşaldığında, bunu bildirmek zorunda. Bildirimde bulunmayan profesyonel ev sahipleri için 9.000 euro ve diğer ev sahipleri içinse 4.500 euro ceza kesilecek.

* Satın alma koruması uygulanan evlerin satış bedeli (WOZ değeri) 512.000 eurodan 533.000 euroya yükseltildi. Bu değerin altında bir konut satın alanlar 4 yıl boyunca evi kiraya veremeyecek ve kendi oturmak zorunda olacak.

* Sosyal konut puan sisteminde değişiklik yapıldı. 16 Ocak’tan itibaren sosyal konut arama sistemi değiştiriliyor. Yeni sistemde Wachtpunten (Bekleme Puanları), Zoekpunten (Arama Puanları), Situatiepunten (Durum Puanları) ve Startpunten (Başlangıç Puanı) olmak üzere dört kategori yer alıyor. Bekleme puanları yılda 1 puan olarak alınabiliyor. Arama puanları aktif arama ile oluşturuluyor. Durum ve Başlangıç puanları ise belirli koşulları yerine getirilmesi ile elde ediliyor.

©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.