Geçtiğimiz günlerde Denk Partisi ve İşçi Partisi (PvdA) tarafından sunulan ve 4 ile 11 yaş arasındaki çocukların haftada bir gün toplu taşıma olanaklarını ücretsiz kullanmasını öngören tasarı çoğunluğun desteğini elde etti. Tasarı Perşembe günü oylanacak. 

Başkentte yalnızca geliri sosyal minimum gelirin yüzde 120’sine kadar olan çocuklu aileler (yıllık yaklaşık 26.000 euro) ücretsiz spor imkanları veya okul malzemesi gibi olanaklardan faydalanabiliyordu. Belediye gelir sınırını da sosyal asgari ücretin yüzde 150'sine (yılda yaklaşık 33.000 euro) kadar çıkarmaya hazırlanıyor.

Çocuklara ücretsiz toplu taşıma önergesini sunan Denk Partisi’nin Amsterdam Belediye Meclis Üyesi Süleyman Koyuncu, şehirde 'çok pahalı’ hale gelen toplu taşıma olanaklarının biraz daha uygun hale getirmek için ilk adımı attıklarını dile getirdi.

Sosyal medya hesabından da bir açıklama yayınlayan Koyuncu “Şuanda meclise sunduğumuz teklif doğrultusunda 2023 yılında haftada bir gün (cumartesi günleri) geçerli olmak üzere 11 yaşına kadar olan çocuklar toplu taşımadan ücretsiz faydalanacak.” dedi. 

Koyuncu; “Gönül ister ki daha büyük bir grup bu imkandan faydalansın ancak şuandaki sandalye sayımız fazlasına yetmiyor. Bizde ‘yeter veya yetmez’e bakmayıp elimizden gelenin en fazlasını Amsterdamlılara sunmaya çalışıyoruz.” şeklinde ifade kullandı.

PvdA meclis üyesi Farley Asruf ise basına yaptığı açıklamada birçok ebeveynin kendisine “toplu taşımaya parası yetmediği için” çocuklarını bindiremediklerini aktardığını söyledi ve Amsterdam'ın bu projeye bütçe ayırmasından memnun kaldığını belirtti. Asruf “En azından cumartesi günleri toplu taşımayı ücretsiz hale getirerek bu fırsat eşitsizliğini azaltmak istiyoruz.” dedi.

Denk Partisi ve PvdA tarafından sunulan önerge GroenLinks, D66 ve Lijst Kabamba tarafından da destek gördü. Sadece JA21 partisi tasarıyı onaylamadığını belirtti. JA21 Meclis üyesi Kevin Kreuger, bu yöntemin doğru gruplara ulaşmanın en etkili yolu olmadığını belirtti. Kreuger yardımın doğrudan düşük gelirlilere yönelik yapılması gerektiğini vurgularken, “Neden daha zengin bir aileden biri ücretsiz toplu taşıma olanağına sahip olsun ki?” şeklinde eleştiri yöneltti. 

Çocuklara sunulacak ücretsiz toplu taşıma imkanı için 1 milyon euro bütçe ayrılacağı belirtilmekte.

Belediye meclisine sunulan “sokaktaki çöplerden işletmelerin sorumlu tutulması ve Ij nehri üzerindeki köprülerin durumu gibi” tüm öneriler, bu akşam saatlerinde oylanacak. 

© Sonhaber.eu
Fotoğraf: Liam McGarry - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.