Amsterdam '2023-2024 Ulaşım Planı' Cuma günü yayınlandı. Plana göre Amsterdam'daki toplu taşıma büyük bir revizyondan geçecek. Önümüzdeki yazdan itibaren tramvay, otobüs ve metrolarda sefer sayıları düşürülecek, 19 numaralı tramvay hattı gelecek yıldan itibaren tamamen iptal edilecek. DENK Amsterdam Meclis Üyesi Süleyman Koyuncu, bu durumun şehir sakinlerini izole edeceğini belirtti.

SonHaber’e konu ile ilgili açıklama yapan Süleyman Koyuncu, “Corona’dan beri aşağı yukarı her iki ayda bir toplu taşımanın, otobüs tramvay ve metro hatlarının azaltılacağı belirtiliyordu. Bunun nedeni olarak da pandemi döneminde yolcu sayısının düşmesi ve gelirlerin azalması olarak belirtiliyordu. Biz de buna karşı çıkıyorduk. Çünkü; belediyenin sunduğu toplu taşıma hizmetine bakıldığında, bu yıl 2019 yılında sunduğu hizmetin ancak yüzde 85’ini karşılıyor.” dedi.

Toplu taşımanın bir vatandaşlık hakkı olduğunu belirten Koyuncu, PvdA, GroenLinks ve D66 partilerinden oluşan belediye yönetiminin yıllık 7 milyar euroya yakın gelir elde ettiğini ancak birçok konuda gereksiz harcamalar yaptığını dile getirdi.

“İnsanlar kendi evine, kendi mahallesine hapis kalıyor “

Suleyman Koyuncu
Koyuncu, belediyenin transit trafiğin şehir içine girmesini istemediğini ve bunun için bir çok sokağı kapatacağını belirtti ve şu açıklamayı yaptı:
İki hafta önce açıklanan bilgiye göre, 5 noktada şehir merkezine girişi kapatacaklar ve insanlara, şehir dışındaki çevre yollarını kullanmalarını söyleyecekler. Ayrıca belediyeyi yöneten koalisyon 10 bin park yerini kaldırmak için karar aldı. Bunu yaklaşık 3-4 yıldır uyguluyor. Bunun gibi arabayı ve araba trafiğini engelleyici birçok icraatta bulunuyorlar. Bu da milyonlarca euroya mal oluyor. Tamam şehir içindeki araç sayısı azaltılmak isteniyor ancak biz de diyoruzki, bunu yaparken şehir içi toplu taşımayı daha cazip hale getirelim. Şuanda hem araçların bazı yerlere ulaşımını yani hareket özgürlüğünü kısıtlıyorlar, hem de toplu taşımayı kısıyorlar. Bu sefer insanlar kendi evine, kendi mahallesine hapis kalıyor.” 

“Önceden aile ziyaretleri olurdu, şimdi bu kalmadı.” 
Bu hafta gerçekleştirilen belediye meclisi oturumunda konunun ele alındığını belirten Koyuncu ”Mecliste de dile getirdim; önceden aile ziyaretleri olurdu, şimdi bu kalmadı. Bunun nedeni yürütülen politikalar. Arabayı engelleyelim diyorlar ama ailenin iki küçük çocuğu varsa nasıl olacak? Şuanda belediye yönetimindeki politika yapıcılar genellikle genç, şehirli ve merkezde veya Zuid bölgesinden oturan kişiler. Bizim aile yapımızı anlayamıyorlar ve bu durumu göz ardı ediyorlar.” dedi. 

Koyuncu; son bir iki yıldır toplu taşımadaki hatların değiştirildiğini ve vatandaşların bundan oldukça rahatsız olduğunu belirtirken, “Örneğin trafiği azaltmak istiyorlar. Bunun için harcanacak milyonları toplu taşımaya yatıralım diyebilirler veya yönetimin gerekli olmamasına rağmen hoş olduğu için yaptığı harcamaları kısabilirler.” şeklinde ifade kullandı.

Sonuçta toplu taşımanın temel bir hak olduğunu ve bütçede buna öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan Koyuncu, “Örneğin iki hafta sonra yapılacak belediye meclisi toplantısında otopark tarifelerinin yükseltilmesi konusu gündeme gelecek. Ben de orada yükseltilecek park tarifelerinden elde edilecek gelirin, toplu taşımaya yatırılması teklifinde bulunacağım.” dedi.

“Çözüm adresi olarak hükümet gösteriliyor”
Belediye yönetiminin toplu taşımadaki sorunları gidermek açısından sorumluluk almaktan kaçındığını belirten Koyuncu şunları dile getirdi:
Belediye toplu taşıma masraflarının hükümet tarafından dağıtılan paydan ödendiğini belirtiyor ve hükümetin bu konuda ekstra bütçe sağlamak istemediğini belirtiyor. Yani belediye bu şekilde sorunun çözümü için hükümeti adres olarak gösteriyor. Sorumluluğu üzerine almak istemiyor. Ancak acı olan taraf şuki, şuanda koalisyonda olan partiler toplu taşıma sistemini kuvvetli bir şekilde savunuyordu. Buna rağmen toplu taşımaya ek bir bütçe ayırmak istemiyor ve adres olarak hükümeti gösteriyor. Bu da Amsterdamlıları mağdur ediyor.” 

© Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.