Geçtiğimiz yıl içerisinde Amsterdam Schiphol havalimanında yaşanan yoğunluk birçok kez gündeme geldi. Alan yönetimi yaz döneminde uçuşlara kota getirerek sorunu çözmeye çalıştı. Ancak birçok yolcu bu dönemde mağdur oldu. Schiphol yönetimi aynı sıkıntıların önümüzdeki mayıs tatilinde yaşanmamasını sağlamak amacıyla, gerekli görüşmelerin yapıldığını açıkladı. FNV sendikası ise bu konuda hala eksik olduğunu ve yoğunluk ihtimalinin geçmediğini açıkladı.

Schiphol yönetiminden Ruud Sondag, güvenlik personelinde yaşanan açığın mayıs tatiline kadar giderilmiş olacağını açıkladı ancak bu konuda yolcular ve hava yolu şirketlerinden de yardım istedi. 

Sondag yolculara güvenlik kapılarından geçişi kolaylaştırmaya yardımcı olmalarını talep ederken, havayollarından gönüllü olarak uçuş planlarını daha geniş zaman aralığına yaymalarını istedi.

Yapılan açıklamada yaz aylarından bu yana devam eden uçuşlardaki kota uygulamasının mart ayı sonunda kaldırılacağı ve günlük 50 bin yolcu sayısının 70 bine çıkartılacağı belirtildi. 

Bu anlamda bakıldığında tatilin ilk günü Schiphol için bir test günü olacak. Schiphol mayıs tatilinin başlayacağı ilk gün olan 29 nisanda 79 bin yolcunun alanı kullanacağını tahmin ediyor.

Yeterli sayıda güvenlik görevlisi çalışacak
Ekim ayında alanda yaklaşık 850 güvenlik görevlisi açığı bulunduğunu belirten Sondag, bu açığı neredeyse yarıya yakınının giderildiğini belirtti. 

Güvenlik personeli eksikliğini gidermek için beş ayrı şirketle çalışıldığını belirten Sondag, önümüzdeki dönemde işe alınacak 300 kişi ile birlikte açığın 85 kişiye ineceğinin düşünüldüğünü aktardı.

Sondag, yolcuların yanlarına daha az bagaj alarak girişlerdeki yoğunluğu azaltabileceğini belirtirken, hava yollarının da yoğun olacağı bilinen günlerde uçuş saatlerini daha erken veya geç saatlere göre planlayarak yoğunluk olmasını engelleye bileceklerini dile getirdi. 

Sondag “Sadece aşırı durumlarda Schiphol, havayollarına yeni kısıtlamalar getirecektir.” açıklamasında bulundu.

FNV bagaj bölümü için uyardı
Schiphol’ün bu açıklamasına FNV’den bir uyarı geldi. Yeni toplu sözleşme ile güvenlik personelinin maaşının yüzde 30 ila 40 oranında arttığı ve bu sayede personel açığının kısmen kapatıldığını belirten sendika, bagaj bölümündeki açığın hala devam ettiğine dikkat çekti.

Bagaj bölümünde çalışacak personelin havayolu şirketleri tarafından 8 ayrı şirketten kiralandığını belirten FNV, havayolu şirketlerinin gerekli görüşmeleri zamanında yapması gerektiğini belirtti. 

FNV iş “Bu bölümde iş yükü hala çok fazla. Yakında bir şey yapılmazsa, geçen yaz olduğu gibi yine kaos olacaktır” dedi.

©Sonhaber.eu
Foto: Ben Koorengevel - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.