Hollanda Sosyal İşler Bakanı Karien van Gennip, geçtiğimiz hafta Pazar günü sandık başında çıkan olaylara ilişkin Temsilciler Meclisi’ne bilgi verdi. Bakan "Bireylerin oy kullanma hürriyeti olmalı. Bu, Hollanda'da yaşayan Türk pasaportuna sahip kişiler için de geçerli. Ancak bir sandıkta şiddet ve tehdit kabul edilemez." şeklinde ifade kullandı.

14 Mayıs günü Türkiye’de yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekilleri seçimleri için Hollanda’da kurulan sandıklarda binlerce vatandaşımız oy kullandı. Genel olarak olaysız geçen oy verme işleminde son gün Amsterdam RAI Fuar ve Kongre Merkezinde sandıkların kapanma süresine az bir zaman kala yaklaşık 300 kişinin dahil olduğu büyük bir kavga yaşandı. 

Seçim merkezinden elde edilen bilgiye göre sandık merkezine gelen PKK yandaşları bazı Cumhur İttifakı müşahitlerine yönelik sözlü sataşmada bulundu. Bunun üzerine merkezde gerilim yaşandı ve kavga çıktı. Kavga sırasında PKK yandaşlarının terör örgütü propagandası yaptığı, diğer grupların da tekbir getirdiği duyuldu.

Amsterdam polisi, olağanüstü durum ilan ederek bölgeye çevik kuvvet ekipleri sevk etti. Olay sonrası yapılan açıklamalarda kavgada yaralananların olduğu belirtildi.

Olay Hollanda basınında sadece AK Parti taraftarları tarafından çıkartılan bir kavga olarak görüldü. 

Van Gennip: Türkiye’deki gerilim Hollanda’ya taşındı
Sosyal İşler Bakanı Karien van Gennip, VVD'nin RAI'de geçen Pazar günü yaşanan büyük kavgayla ilgili sorularını yanıtladı. Meclis’te açıklama yapan Bakan Van Gennip farklı gruplar arasındaki kavgaya ilişkin resmi soruşturmanın devam ettiğini belirterek konu hakkında fazla bilgi vermeyeceğini kaydetti. Ancak oy kullanma işleminin şiddetsiz ve Hollanda Anayasası'na saygı gösterilerek yapılması gerektiğini vurguladı. 

Türkiye'deki seçimlerin çok gergin geçtiğini ve bu gerilimlerin Hollanda'ya taşındığını dile getiren Bakan Van Gennip, oy kullanmanın temel bir hak olduğunu ve engellenemeyeceğini vurgulayarak, oy kullanma işleminin şiddetsiz ve Hollanda Anayasası'na saygı gösterilerek yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bakan bu konuda Türklerin oluşturduğu çeşitli organizasyonlarla birçok kez görüştüğünü dile getirirken, bu türlü gerilimlerin "Hollanda usulü" yani şiddet ve tehdit olmadan ifade edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Van Gennip, milletvekillerin “Hollanda’da olduğu gibi, Türkiye’deki seçimler için mektupla oy kullanılma” önerisini araştıracağını açıkladı.

PVV: İbret için Hollanda vatandaşlığından çıkarılsın
DENK Milletvekili Stephan van Baarle ise merkezde yaşanan PKK destekçilerinin provokasyonuna değinerek, bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti. Van Baarle Van Baarle, oy kullanma merkezindeki PKK destekçilerinin varlığı ve bölücü başı lehine slogan atmalarının on binlerce insanın katilinin desteklenmesi anlamına geldiğini Sosyal İşler Bakanı Karien van Gennep'e yönelttiği sorularla ifade etti.

VVD milletvekili Bente Becker, Hollanda’da yaşayan Türk kökenli vatandaşların "çok uzun ve çok sık bir şekilde Türk rejimi tarafından etkilendiği ve tehdit edildiği"ni belirtti. Becker ayrıca “Olaylarda AKP’nin militan şubesine bağlı kişilerin yer aldığına dair işaretler var. Bu kesinlikle mümkün olmamalı" şeklinde ifade kullandı.

Becker, seçimlerin bir Türk konsolosluğunda veya posta yoluyla yapılıp yapılmayacağını sordu. Van Gennip, Türkiye'nin Hollanda Büyükelçiliği'nin seçimlerin nasıl organize edileceğini seçtiğini ve bunun yerel yönetimlerle görüşülerek yapıldığını söyledi.

Daha önce, Türk politikacıların seçimlerden üç ay önce Hollanda'da kampanya yapmaması konusunda anlaşma sağlandığını belirten bakan, bilindiği kadarıyla böyle bir  girişimin olmadığını dile getirdi. 

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) PVV Milletvekili Machiel de Graaf ise kavgaya karışan Türkiye kökenli seçmenlerin “ibret için Hollanda vatandaşlığından çıkarılmasını ve ülkeden atılmasını” istedi. Vekil Türkiye seçimlerinin Hollanda ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını savundu ve bir daha izin verilmemesini istedi. 

Bakan Karien van Gennip, aşırı sağcı partinin önerisine yanıt vermedi.

Hollanda’da seçime katılım oranı: yüzde 50,96
Hollanda’da 29 Nisan’da başlayan oy verme işlemi 7 Mayıs Pazar akşamı sona erdi. Amsterdam, Den Haag, Deventer ve Eindhoven’da kurulan sandıklarda 146 bin 149 kişi oy kullandı. Katılım oranı, 2018’deki seçimlere göre yüzde 4,3 artarak; yüzde 50,96’ya çıktı. Hollanda’da toplam 286 bin 753 seçmen bulunuyor

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş