Ganalı bir kadının 2021 yılında Hollanda hükümetine karşı açtığı dava, Amsterdam Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme Hollanda hükümetinin Uyum Yasası kapsamında bazı ülke vatandaşlarına uyguladığı 'kendi ülkesinde dil sınavına girme' zorunluluğunu ‘Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme'ye aykırı olduğuna ve İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 14. Maddesi'ne göre ayrımcılık yapılamayacağına karar verdi. Bu uygulamanın ırkçılık içerdiğine hükmetti. Karar önemli bir dönüm noktasını da beraberinde getirdi. 

Avukat İsmet Özkara mahkemenin aldığı kararı SonHaber.eu’ya değerlendirirken, kararda özellikle hükümetin uygulamasının uluslararası sözleşmelere uymadığını belirtmesinin ve hatta bu uygulama hakkında ırkçılığa varan yorum yapmasının, çok önemli olduğunun altını çizdi.

Aile Birleşimi davası
Mahkeme eşi Hollanda’da ikamet eden Ganalı bir bayan tarafından açıldı. Uyum yasası gereğince dil kursu ve sınavına girmek zorunda olan kadının aile birleşimi üzerinden yaptığı başvuru reddedildi. Bu karara itiraz eden kadın, hakkını mahkemede aramaya başladı ve 2021 yılında Hollanda hükümetini dava etti. Amsterdam Mahkemesi’nde açılan dava üç yıl sonra, 15 Nisan 2024 tarihinde karara bağlandı.

Uyum Yasası
Hollanda’nın uyguladığı Uyum Yasası kapsamında ülkeler A ve B sınıflarına ayrılıyor. A sınıfı olarak kabul edilen ABD, Güney Kore veya Japonya gibi ülkelerden Hollanda’ya gelmek isteyen kişilere dil sınavı zorunluluğu bulunmuyor. Ancak B sınıfı olarak kabul edilen Türkiye, Fas veya Gana gibi ülkelerin vatandaşları kendi ülkelerinde dil kursu ve sınavına tabi tutuluyor. Bu sınavı geçemeyenlere Hollanda’ya giriş izni verilmiyor. Hükümet uyum sınavı zorunluluğunun gerekçesi olarak bu ülkelerden gelen vatandaşların Hollanda’da zorluk çektiğini ve kültürel farklılıklar bulunduğunu öne sürüyor. 

Hollanda'da açıklanan 2025 bütçesi, vatandaşı nasıl etkileyecek? Hollanda'da açıklanan 2025 bütçesi, vatandaşı nasıl etkileyecek?

Karar Uyum Yasasını tamamen ortadan kaldırabilir
İsmet Özkara açıklamasında müvekkilleri adına açılmış bu tür aile birleşimi davalarının bulunduğunu ve hiç birinin şimdiye kadar karar aşamasına kadar gelemediğini, ancak Amsterdam Mahkemesinin verdiği karardan sonra bu konudaki tüm davaların şimdilik askıya alındığını dile getirdi. 

Özkara mahkemenin, hükümetin uyum sınavı zorunluluğu için öne sürdüğü gerekçeleri uluslararası ayrımcılık yasasına aykırı bulduğunu dile getirdi. Özkara “Mahkeme kültürel zorluklar veya uyum sağlayamama gibi sorunların aslında söylenti olduğunu belirterek, bu konuda hiçbir delil olmadığına kanaat getirdi. Neden Türk veya Faslı vatandaşların uyum sınavına tabi tutulmak zorunda olduğunu soran mahkeme, oldukça sert bir karar aldı ve Uyum Sınavının uluslararası hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Hatta bir adım daha ileri giderek, ‘Hollanda olarak resmen ülkeleri ayırmışsın, ya herkes bu sınava tabi tutulacak ya da hiç kimse tutulmayacak’ şeklinde karar aldı.” dedi.

Hollanda devletinin mahkeme kararını Danıştay’a götüreceğini belirten Özkara, “ancak karar uluslararası hukuktan bahsettiği için Danıştay’ın bu kararı geçersiz kılacağını sanmıyorum” dedi.

Amsterdam Mahkemesi’nin aldığı kararın çok önemli bir dönüm noktası olacağını dile getiren Özkara, “Danıştay mahkeme kararını onaylarsa bu şu anlama geliyor; Uyum Yasası ortadan kalkacak. Bu da tüm ülkelerin vatandaşları için geçerli olacak.” şeklinde ifade kullandı.
©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş