İslam Toplumu Milli Görüş Kuzey Hollanda (IGMG) ve Hollanda Diyanet Vakfı (HDV) Amsterdam belediyesinin camilere gönderdiği LGBTI+ bireylerin güvenliği ve bu kişilere yönelik saldırıların kınanması için hazırlanan bildiriye imza atma çağrısına, tepki gösterdi. Her iki kurumdan yapılan yazılı ve sözlü açıklamada, toplantıya katılmama kararı alındığı aktarıldı.

Amsterdam Belediyesi tarafından bugün öğle saatlerinde yapılan açıklamada ise, bu akşam tertip edilen toplantının katılımın az olması nedeniyle iptal edildiği belirtildi. 

Amsterdam Belediyesi geçtiğimiz hafta Perşembe günü tüm camilere gönderdiği çağrı mektubunda, cami yöneticilerini 17 Ekim'de saat 18.00'de Belediye Başkanı Femke Halsema'yla yapılacak toplantıya davet etmiş, LGBTI+ bireylerin güvenliği ve bu kişilere yönelik saldırıların kınanması ile ilgili hazırlanan bildiriyi imzalama çağrısında bulunmuştu.

HDV: “Temel mesele bu konunun ele alınış biçimi”
Hollanda Diyanet Vakfı’nın SonHaber’e yaptığı açıklamada HDV Amsterdam cami yönetimlerinin Belediye Başkanı Halsema’nın davetine katılmayacakları belirtildi. HDV açıklamasında “HDV Amsterdam camileri Amsterdam Belediye başkanının davetine katılmayacaklarını, ve tek taraflı olarak belediye tarafından hazırlanan emri vaki bildiriye imza koymayacaklarını açıkladılar.” denildi.

Toplantıya katılmama kararının Belediye Başkanı veya bildirinin içeriği ile bir ilgisi olmadığını belirten Diyanet Vakfı, “Bu konu; asla belediye başkanı veya bildirinin içeriği ile ilgili değildir. Temel mesele bu konunun ele alınış yönteminin yönetim prensibine ve demokratik teamüllere uyumlu olmamasıdır.” dedi.

Hollanda Diyanet Vakfı ayrıca, ana konu olan cami güvenliği konusunun görüşmeler sürecinde bambaşka bir konuya çekilerek bir “oldubittiye” getirildiğini ve bu durumu asla kabul etmeyeceklerini ifade etti.

IGMG: “Empoze edilen şekil ve içerikte hazırlanan bildiriyi imzalamayacağız”
Amsterdam Belediyesinin çağrısına yönelik olarak İslam Toplumu Milli Görüş Kuzey Hollanda (IGMG) tarafından yayınlanan açıklama yazısında da Amsterdam belediye başkanının tek taraflı açıklaması ve davetinin büyük hayal kırıklığı yarattığına dikkat çekildi. IGMG belediyenin empoze edilen şekil ve içerikte hazırladığı bildiriyi imzalamayacaklarını dile getirdi.

IGMG daha önce cami yönetimlerinin Amsterdam belediyesiyle belediye başkanının huzurunda farklı zamanlarda istişarelerde bulunulduğunu, bu görüşmelerde güvenlik ve ayrımcılık gibi konuların ele alındığını ve ayrımcılığa maruz kalan tüm tarafların hemfikir olduğu kapsamlı bir açıklama taslağının hazırlanmasından yana olduklarını bildirdikleri hatırlatıldı. IGMG “Ne yazıkki önerilen deklarasyon, bu çağrıyı yeterince yerine getirmiyor.” şeklinde açıklama yaptı.

Süreç boyunca her zaman olumlu ve yapıcı düşünce içerisinde bulunduklarını belirten IGMG, hangi grup olursa olsun, her türlü şiddete ve savunmasız grupların dışlanmasına karşı durarak, ayrımcılıkla mücadele konusunda “tüm savunmasız ve azınlık gruplarının korunmasını kapsayan” bir bildirgeden yana olduklarını dile getirdi ve  “Sonuçta, birlikte kapsayıcı bir toplum oluşturuyoruz. Maalesef ama doğru, sonuçta mevcut formattaki ifade bizce çok tek taraflı ve bu formda bir dayatma hissi veriyor.” dedi.

Şehirdeki problemlere çözüm aramak için her zaman işbirliğine açık olduklarını belirten IGMG, ancak saygılı ve eşit bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Ancak Müslüman toplumun sorunun nedeni olarak gösterildiği ve dolayısıyla Müslümanlar hakkında olumsuz bir imaj yaratıldığı böyle bir şekilde değil.” yorumunu yaptı.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.