Hatay Belediyesi tarafından yapılan açıklamada Amsterdam Belediye Başkanı Halsema ve beraberindeki Hollanda Belediyeler Birliği’nden bir heyetin, geçtiğimiz hafta sonunda Hatay’a geldiği belirtildi. Halsema ve beraberindeki heyet, Hatay, Samandağ ve İskenderun’da ziyaretlerde bulundu

Ziyaretle ilgili olarak Hatay Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Halsema ve heyet üyelerinin Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş tarafından karşılanarak, şehrin son durumu hakkında bilgiler verildiği kaydedildi.

Görüşmede Hatay’ın ‘Medeniyetler Şehri’ olduğunu ve birçok yıkıma rağmen yeniden küllerinden doğduğunu kaydeden Başkan Savaş, “Hatay’ı düşünerek acımızı paylaşan herkese teşekkür ederiz. “ dedi. 

Hatay’daki kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet binalarında çok büyük yıkım yaşandığını veya binalarının kullanılmaz halde olduğunu belirten HBB Başkanı Savaş, Büyükşehir Belediyesi’nde görevli 163 personelin hayatını kaybettiğini, yıkılan hizmet binalarının yanı sıra iş makinelerinin de enkaz altında kaldığını dile getirdi. Savaş, “Bütün bu olumsuzluklara ve kayıplara rağmen depremin ilk zamanlarında 3 bin 700’ün üzerinde insanımızın hayatını kurtardık” dedi.

halsema hatay 02

Deprem sonrası yaşanan imkânsızlıklar nedeniyle şehirden göç eden 550 bin Hataylı olduğu bilgisini paylaşan Savaş, zor şartları en kısa süre içerisinde aşmak amacıyla ellerinden geleni yaptıklarını ve Hatay’a destek beklediklerini dile getirdi. Başkan Savaş, depremin ilk gününden bu yana şehri terk etmediklerini eşi ile birlikte konteynerde kaldıklarını söyledi. 

Şehrin yeniden eski güzelliğine kavuşması ve yaşanabilir hale gelmesi için herkesin fikir alışverişinde bulunması ve şehre sahip çıkması gerektiğini belirten Savaş, “Şehri yeniden ayağa kaldırmak için herkese ihtiyacımız var. Sakin olmamız ve geleceği sağlıklı planlamamız lazım. Ortak akıl ile hareket etmek zorundayız” diyerek çağrıda bulundu.

“Hatay, bütün dünya için çok kıymetli bir şehir”

Ihalsema hatay 03
Yaşanan deprem sonrası Hatay’ı bu şekilde görmekten oldukça üzüntü duyduğunu söyleyen Amsterdam Belediye Başkanı Halsema, “Acınızı bizler de derinden hissediyoruz. Hatay’a gelerek şehrinizin son durumunu görmek ve sizlerden öğrenmek istedik.” dedi.

Helsema, Hatay’da Halk sağlığı için de önemli çalışmaların yapılmasının gerekliliğini belirterek, şehir genelinde insanın yüreğini sızlatan bir tablo olduğunu dile getirdi.

Başkan Helsema şöyle devam etti: “Çok ciddi yıkım olmuş. İbadet yerlerinin inşa edilmesi Hataylılara çok büyük moral olacaktır. Hatay bütün dünya için çok kıymetli bir şehir. " dedi.

halsema hatay ziyaret 05

"Sivil toplum kuruluşları ile istişareler gerçekleştirerek sizlerin vermiş olduğu bilgileri paylaşacağız" diyen Halsema, "Şehre nasıl katkı sağlayabiliriz diye düşüneceğiz. Plan ve projelerinizi bizimle paylaşırsanız bizler de sizler için elimizden geleni yapmaya hazırız.”

Heyet Samandağ ve İskenderun'u da ziyaret etti

Ihalsema hatay çarşı

Halsema ve beraberindeki heyet Antakya Köprübaşı, Uzunçarşı ve Ayakkabıcılar Çarşısını ziyaret ederek esnaflarla sohbet etti, vatandaşlara başsağlığı dileyerek, Hataylıların yaşamış olduğu acıyı derinden hissettiğini dile getirdi.

Ihalsema hatay çarşı 01

Kilise ve camileri de ziyaret eden Halsema ve beraberindeki heyet, yıkımın olduğu yerler hakkında detaylı bilgiler aldı.

Halsema Samandağ
Fotoğraf: IGFA

Halsema ve beraberindeki heyet, ziyaretlerin devamında Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU) yetkililerinden depremin etkisinden kaynaklı şehirde oluşan altyapı sorunları hakkında detaylı bilgi aldı. 

Heyet İskenderun’daki programlarında da İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ile İskenderun Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etti.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş