Almanya’da Federal Maliye Bakanlığı’nın kemer sıkma politikası nedeniyle Ebeveyn Parası’na (Elterngeld ) getirmek istediği yeni gelir sınırı, devlet kasasında ciddi tasarruf sağlayacağı düşünülüyor. 

Alman Basın Ajansı’nın bildirdiğine göre önümüzdeki yıl gelir sınırının düşürülmesi ile yaklaşık 150 milyon euroluk tasarruf sağlanacak. 2025'te bu miktar 400 milyon euroya ve bir sonraki yıllarda ise 500 milyon euroya çıkacak.

Ebeveyn Parası 
Almanya’da yaşayan gurbetçilerimizin arasında “süt parası” olarak bilinen ‘Elterngeld-Ebeveyn Parası’ uygulaması 2007 yılında yürürlüğe girdi. Düzenleme çocuğun doğumundan sonra daha az çalışan veya hiç çalışmayan ebeveynlere mali destek sağlamayı hedefliyor. Yardım miktarı doğumdan önceki aylık net kazanılan gelire göre ayarlanıyor ve 300 ila 1800 euro arasında değişen miktarlarda oluyor.

Mevcut uygulamaya göre Ebeveyn Parası için gelir sınırı çiftler için 300.000 euro ve bekar ebeveynler için 250.000 euro. Ancak tasarıya göre bu gelir sınırı gelecek yıldan itibaren hem çiftler hem de bekar ebeveynler için 150.000 euroya düşürülecek. Başka bir değişle yüksek geliri olan vatandaşlara ebeveyn parası verilmeyecek. 

Bu değişikliğin 1 Ocak 2024 tarihinde veya bu tarihten sonra doğan tüm çocuklar için geçerli olacak.

Tasarıyı eleştirenler de var
Federal hükümetin kesinti planına ağır eleştiri yapanlar da bulunmakta. Bunlardan birisi de Yeşiller Partisinden Federal Aile Bakanı Lisa Paus. Bakan Paus'a göre, değişikliklerden yaklaşık 60 bin aile etkilenebilir. Ancak Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) bu rakamın gerçeği yansıtmadığını ve etkilenecek çiftlerin sayısının 435 bin kadar olacağını açıkladı.

Yüksek gelirli kişiler için ebeveynlik parasının kaldırılmasının önerildiği taslağın hem kabine ortakları hem de Federal Meclis’de (Bundestag) kabul edilmesi halinde önümüzdeki yıldan itibaren yürürlüğe girmesi beklenmekte. 

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Anete Lusina - Pexels.com

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş