Almanya’da Federal Meclis, seyahatlerde bir yıl geçerli olan, yılda bir kez yenilenen ve bazı ülkelerde ek vize uygulamasına takılan çocuk pasaportlarının kullanımdan kaldırılmasına onay verdi. Buna göre 12 yaşın altındaki çocuklar için alınan çocuk pasaportları önümüzdeki yıldan itibaren kullanımdan kaldırılıyor.

Alınan karara göre; 1 Ocak 2024 itibariyle, çocuklar Avrupa Birliği (AB) veya Schengen bölgesi içinde seyahat etmek için çipli kimlik kartı kullanabilecek. AB dışına (örneğin Türkiye veya İngiltere gibi) seyahat edecek çocuklar içinse çipli, normal bir pasaport alınması gerekecek.

Mevcut sistemdeki çocuk pasaportları hem kısa vadeli geçerlilik süreleri hem de pasaporta parmak izi kaydedilemediği için ABD gibi bazı ülkelerde büyük sorunlar yaratıyordu. Yeni sistemle bu sorun da aşılmış olacak.

Çipli çocuk kimlik kartı
Ebeveynler, AB veya Schengen bölgesi içinde seyahat için, 6 yıl geçerlilik süresi bulunan çocuk kimlik kartı için 22,80 euro ödeyecek. 

Ocak 2024'ten itibaren çocuk pasaportlarına başvuru yapılamayacak. Ancak daha önce verilmiş olan çocuk pasaportları geçerliliğini koruyacak.

Elektronik pasaport
Türkiye, Arnavutluk veya Büyük Britanya gibi AB veya Schengen bölgesine dahil olmayan ülkelere seyahatlerde, elektronik pasaport kullanılması zorunlu olacak.

Elektronik pasaportların ücreti 23 yaş ve altındakiler için 37,50 euro, 24 yaş ve üstündekiler içinse 60 euro olacak. Pasaport uzatmak için 6 euro ödenecek.

Çocuk elektronik pasaportların geçerlilik süresi 6 yıl olacak. 24 yaş ve üzerindeki kullandığı pasaportun geçerlilik süresi ise 10 yıl olacak.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Federal İçişleri Bakanlığı BMI

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş