Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Almanya’da 94 yaşındaki bir adam, kendisini önce polis ardından avukat olarak tanıtan bir dolandırıcının kurbanı oldu. Yaşlı adam, dolandırıcının yönlendirmesiyle 71 bin euroyu bir torbaya koyarak evinin penceresinden dışarı attı. Thüringen polisi, benzer olaylara karşı vatandaşları uyarmak için olayı kamuoyuyla paylaştı.
Polisin verdiği bilgiye göre olay, Almanya’nın Jena kentinde yaşandı. Kimliği henüz belirlenemeyen bir kişi, yaşlı adamın attığı para dolu torbayı alarak hızla kayıplara karıştı.
Dolandırıcı, öğleden sonra yaşlı adamı arayarak kızının ölümle sonuçlanan bir trafik kazasına karıştığını söyledi ve kızının serbest kalabilmesi için ödeme yapılması gerektiğini iddia etti. Dolandırıcının anlattıklarına inanan yaşlı adam, kısa sürede parayı hazırladı.
Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.
Yaşlı adam, bu kurgu hikâyeye inanarak para dolu torbayı pencereden dışarı attı. Dolandırıcının torbayı alarak büyük olasılıkla otomobille kaçtığı belirtildi. Olay, kızın akşam saatlerinde babasının yanına gelmesiyle ortaya çıktı. Yapılan ihbar üzerine polis soruşturma başlattı.
Başka bir çiftten 160 bin euro çalındı
Mecklenburg-Vorpommern eyaletinin Samtens kasabasında ise başka bir çift, bankacılık dolandırıcılığı yoluyla yaklaşık 160 bin euro kaybetti. 69 yaşındaki kadın, bankadan geldiğini sandığı bir telefon aldığını ve arayan kişinin hesaplarında şüpheli işlemler olduğunu söylediğini belirtti.
Kadın, telefon numarasının tanıdık gelmesi nedeniyle şüphelenmediğini ve karşı tarafa hem banka erişim bilgilerini hem de tek kullanımlık TAN’ları verdiğini ifade etti. QR kodlar aracılığıyla TAN’lar üretildikten sonra, ertesi gün hesaplarını kontrol eden kadın tanımadığı para transferleriyle karşılaştı ve tüm hesaplarını tedbir amaçlı kapattırdı.
Polisten uyarı: "Telefonu kapatın"
Polis, bu tür dolandırıcılık olaylarında genellikle “spoofing” (sahte arama) yönteminin kullanıldığını belirtti. Bu yöntemde dolandırıcılar, bankaların gerçek telefon numaralarını taklit edebiliyor veya zaman baskısı yaratarak kişiyi aceleyle karar vermeye zorluyor. Açıklamada, bankaların hiçbir zaman telefonla müşterilerinden erişim bilgisi ya da TAN talep etmeyeceği vurgulandı.
Polis şu uyarıyı yaptı: “Telefon numarası tanıdık da gelse bu tür aramalarda her zaman şüpheci olun. Gerekirse telefonu kapatın ve bankanızı siz arayarak durumu kontrol edin.”
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Unsplash (Arşiv)