Almanya’nın yüksek tirajlı Bild gazetesi geçtiğimiz hafta sonunda yayınladığı "Fiyatlarda dramatik artış: Döner şoku" başlıklı haberinde,  Rusya – Ukrayna savaşının yemeklik yağ fiyatlarının artmasına neden olduğu ancak tek etkisinin bununla kalmadığına dikkat çekildi.

Haberde; savaşın etkisiyle yağ, şeker ve unun yanı sıra, ülkenin milli yemeği haline gelen döner kebap fiyatlarının da arttığı belirtildi. Gazete bu gelişmenin sektörde iki ila üç ay içerisinde iflasların artmasına neden olacağına dikkat çekildi.

Manşetten verilen ve "Kebap depremi, Almanya'yı sarsıyor." ifadesi kullanılan haberde,  döner fiyatlarının son dönemde iyice arttığı belirtildi. 

Haberde “Buna en iyi örnek Berlin. Eskiden başkentte acıkanlar 3.50 euroya döner yiyebiliyordu. Şimdi bunun fiyatı 5 ile 6 euroya çıktı” yorumu yapıldı.

“Aslında 7,30 euro olmalı”
Bild’e konuşan Avrupa'daki Türk Dönerciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Ülber, dönerde daha fazla fiyat artışı beklediklerini belirtti.

Ülber bütün gider kalemlerinin çok arttığına dikkat çekti. Et, un, bitkisel yağ ve sebzeler gibi enerji ve gıdada ortaya çıkan ek maliyetlere işaret eden Ülber, "Bir döner kebabı aslında 7.30 euroya mal olmalı." dedi.

Sektör 6 aydır zorda
Haberde söz konusu sektördeki durumun yaklaşık altı aydır çok zor günlerden geçtiği, birçok şirketin artık kâr etmediği vurgulandı. 

Bazı kebapçıların iki ila üç ay içinde kapanmasının ihtimal dahilinde olduğu belirtilen haberde, geri kalanı içinse maliyetlerin sonbaharda artmaya devam etmesinin beklendiği aktarıldı.

Buna gerekçe olarak, asgari ücretin saatte 12 euroya yükseltilmesi olduğu kaydedildi.

Foto: Daniel Lloyd Blunk - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın