Almanya’da 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek olan vatandaşlık parası (Bürgergeld) ile ilgili tartışmalar hala devam ediyor. Muhalefet, vatandaşlık ödeneği alacak işsizlerin eline geçecek miktarın, aylık brüt 2500 euro’ya çalışan bir kişiden daha fazla olacağını belirtiyor.

Hükümet ise vatandaşlık parası uygulamasıyla Harz IV diye bilinen sosyal ödenek sistemindeki adaletsizliğin giderildiğini, asıl sorunun vatandaşlık ödeneğinin yüksekliğinde değil aksine, bazı iş kollarında düşük ücret ödenmesinde olduğunu belirtiyor.

Muhalefet: Çalışanlar cezalandırılıyor
İktidar ortakları koalisyon sözleşmesindeki vaatlerini yerine getirdiklerini ileri sürerken, muhalefet çalışanların cezalandırılarak, işsizliğe özendirildiklerini ileri sürdü.

Hristiyan Sosyal Birliği Partisi (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, yeni uygulanacak sosyal ödeneğin içeriğinde hükümetle anlaşmalarına rağmen, sert şekilde eleştirdi.

Sosyal Medya Hesabından bir açıklama yapan Söder, “Lamba koalisyonunun vatandaşlık ödeneği yanlış bir sinyaldir. Sosyal olarak adaletsiz olmanın yanı sıra çoğu çalışanlar için dezavantajlıdır.” yorumunu yaptı.

Söder buna karşılık “Bizim için açık olan bir şey varsa, o da, çalışmanın bir değeri olmasıdır.”  şeklinde ifade kullandı.

Saksonya Eyaleti Başbakanı Michael Kretschmer, vatandaşlık ödeneğinin yürürlüğe girmesinin ardından 2.500 euro brüt ücret alan bekar bir kişinin, vatandaşlık ödeneği alan bir işsizden daha az kazanacağını açıkladı.

Vatandaşlık parası (Bürgergeld)
Yeni sisteme göre yalnız olarak yaşayan yetişkinlere ayda 502 euro verilecek. Eş veya beraber kalınan büyüklerle çocuklara daha fazla para verilecek.
Vatandaşlık ödeneği alanlar, aldıkları yardımın yüzde 30’una kadar ek para kazanabilecek.
Vatandaşlık ödeneği alanlar, aldıkları yardımın ilk yılında yalnız yaşayan yetişkinler için 40.000 euro, hanede yaşayan diğer her kişi başına ise 15.000 euro’ya kadar servete sahip olabilecek.

Kaynak: Camia Haber
 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.