Almanya’da bu yılsonuna kadar devre dışı bırakılmasına karar verilen nükleer santrallerin enerji krizi nedeniyle çalışmaya devam etmesine karar verildi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkede faaliyeti sonlandırılmamış son üç nükleer santralin Nisan ortasına kadar çalıştırılması talimatını verdi. Ülkedeki tüm nükleer santraller bu yılsonuna kadar devre dışı bırakılacaktı.

2011’de Fukuşima’daki nükleer felaketin ardından alınan bu karar, Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı enerji krizi boyutunu da gösterdi. Almanya ülkede elektrik ihtiyacının yüzde 6’sını karşılayan nükleer santrallerin kapatılmasını üç buçuk aylığına erteledi.

Yeşiller bu santrallerin sadece acil durumlarda kullanılmak üzere bekleme modunda tutulmasını talep ediyordu. Ancak Rusya’nın Ağustos’ta Almanya’ya gaz akışını kesmesi sonrasında Scholz bu kararı koalisyon ortağı Yeşiller’in itirazına rağmen aldı. Scholz’un diğer koalisyon ortağı liberal Hür Demokratlar ise santrallerin kapatılmamasına dair kararı destekliyor.

Enerji krizi, ülkede kapatılan kömür santrallerinin tekrar açılmasına dair tartışmaları da başlattı.

Geçen yıl doğalgazının yüzde 55’ini Rusya’dan alan Almanya, bu yaz bu oranı yüzde 35’e düşürmeye başardı. Oran düşmeye devam etse de Almanya ihtiyacını karşılayacak kadar enerji bulmakta zorlanıyor.

Geçen hafta iklim aktivisti Greta Thunberg de Almanya’nın nükleer santralleri kapatırken büyük miktarda karbon salınımına yol açan kömür santrallerini tekrar faaliyete almayı düşünmesinin hata olduğunu söylemişti.

Sosyal Demokrat Partili Olaf Scholz bütün bakanlıklardan “iddialı” tasarruf planları talep ederken 2030’a kadar ülkedeki tüm kömür santrallerinin kapatılmasını da yasalaştırmayı planlıyor.

Fotoğraf: Patrick Federi - Unsplash

BBC-2

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.