Son yıllarda, Almanya’nın birçok şehrinde kiralar ciddi şekilde arttı. Almanya’nın yedi büyük şehrinde kira maliyeti ile gelir arasındaki denge üzerine yapılan bir araştırma, ortalama gelirin neredeyse üçte birinden fazlasının kiraya gittiğini ortaya çıkarttı. 

Veri hizmet sağlayıcısı 21st Real Estate, internette yayınlanan 271 bin konut ilanı ile pazar araştırma enstitüsü GfK'dan elde edilen gelir verilerini karşılaştırarak bir analiz yaptı. Buna göre net gelir ile kira maliyeti arasındaki en büyük dengesizliğin başkent Berlin’de olduğu görüldü. 

Araştırmanın bulgularına göre Berlin’de ortalama gelir düşük ancak, kira bedelleri oldukça yüksek. Buna göre şehirde, hane gelirinin neredeyse yüzde 32’si kiraya gidiyor. Şehirdeki bazı semtlerde bu oran daha da yükseliyor.

Yapılan analizde belirli seviyedeki bir kira bedelinden çok gelir ile kira bedeli arasındaki dengeye odaklanıldı. Buna göre Berlin ve Münih yüzde 32’lik bir oranla aynı seviyede gözükse de, Münih’teki kiraların hala yüksek olduğuna vurgu yapıldı. 

Münih’te özellikle pahalı kiralık evlerin bulunduğu semtlerde ortalama yıllık gelir 57 bin 259 euro ile ülke ortalamasının üstünde bulunuyor. Ancak kiraya ayrılması gereken gelir miktarı da yüzde 35’in üstüne çıkıyor. Berlin’de aynı tip muhitlerde ortalama yıllık gelir miktarı 40.255 euro seviyesinde.

Analize göre üçüncü sırada gelirin yüzde 29’nun kiraya ayrıldığı Stuttgart, dördüncü sırada ise yüzde 27’sinin kiraya ayrıldığı Frankfurt geliyor. 

Büyük şehirler içerisinde gelirin en az kiraya ayrıldığı şehirler Köln, Düseldorf ve Hamburg. Köln’de hane gelirinin yüzde 26’sı,  Düsseldorf ve Hamburg’da ise yüzde 25’i kiraya gidiyor. 21st Real Estate’in hesaplamalarına göre Düsseldorf ve Hamburg’da bile kira maliyeti oranının bazen yüzde 30'un üzerine çıktığı pek çok mahalle bulunuyor.

Büyük şehirlerin çevresindeki bölgelerde ise kira maliyetleri neredeyse yarı yarıya düşük. Örneğin Düsseldorf'a yakın Duisburg’da kira maliyeti oranı sadece yüzde 13,4 civarında. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş