Almanya’da "Neue Heimat" skandalı sonrası 1990 yılında yürürlükten kaldırılan “kar amacı gütmeyen konut” (Wohngemeinnützigkeit) uygulaması yeniden devreye alındı. Federal İmar Bakanı Klara Geywitz (SPD), bu konuda yaptığı açıklamada "Bugün tüm kiracılar için iyi bir gün" dedi.

Almanya genelinde uygun fiyatlı konut sıkıntısı artmaya devam ederken gelen bu açıklama birçok kiracının yüzünü güldürdü.

Almanya’da Aldi’nin Türkler ve çikolatayla ilgili reklamı tartışma yarattı Almanya’da Aldi’nin Türkler ve çikolatayla ilgili reklamı tartışma yarattı

Bakan Klara Geywitz Stuttgarter Zeitung ve Stuttgarter Nachrichten'e verdiği demeçte, kalıcı olarak uygun fiyatlı konut sağlayan herkesin vergi avantajlarından ve desteklerden yararlanacağını belirtti ve  “Koalisyon anlaşmasının bu önemli projesini hayata geçirdiğimiz için çok mutluyum. Bugün tüm kiracılar için iyi bir gün" dedi.

Yıllık Vergi Yasası’nın bir parçası olarak hayata geçirilen yeni uygulama sayesinde sosyal girişimler, dernekler ve kâr amacı gütmeyen vakıflar gelecekte piyasadan daha düşük kira bedeli karşılığında  kiralık konut sunabilecek. Bu şekilde kapsamlı vergi indirimlerinden yararlanabilecek. 

Uygulamada ucuz kiraların yanı sıra, dairelerin yalnızca düşük ve orta gelirli kişilere verilmesi şartı da bulunuyor. Kiracılar, belirli bir gelir üst sınırını aşmadıkları sürece bu uygun fiyatlı konutlardan faydalanabilecek. 

Bakana göre ülkedeki hanelerin yaklaşık yüzde 60’ı bu yeni sistemden faydalanarak daha düşük kiralı konut bulma imkanı sağlayacak.

Federal hükûmet, başlangıçta bu modelden yaklaşık 105 bin kiracının yararlanacağını öngörüyor. 

Kar amacı gütmeyen konut planı neden kaldırılmıştı?
Kar amacı gütmeyen konut planı, Almanya'nın en büyük konut ve inşaat şirketlerinden biri olan Neue Heimat'da patlak veren yolsuzluk planı ile zedelendi. Alman Sendikalar Birliği'ne (DGB) ait olan Neue Heimat ilk olarak 1926 yılında kuruldu. Ancak 1982 yılında yöneticilerin kişisel çıkarları için şirket kaynaklarını kötüye kullandığı ve kendilerine aşırı yüksek maaşlar ödediği ortaya çıktı. Ortaya çıkan bu skandal, şirketin büyük borçlara girmesine ve nihayetinde 1990'da tasfiye edilmesine yol açtı. Yaşanan bu olumsuz durum nedeniyle “kar amacı gütmeyen konut planı” da tozlu raflara kaldırıldı.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş