Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Almanya'da yapılan kapsamlı bir araştırma, 35-69 yaş aralığındaki yetişkinlerin yaklaşık beşte birinin önümüzdeki on yıl içinde kalp krizi veya felç geçirme riski taşıdığını ortaya koydu. Ancak bu kişilerin büyük bir kısmı, bu riskin farkında değil.

Robert Koch Enstitüsü (RKI), Potsdam Üniversitesi, Alman Diyabet Araştırma Merkezi, Alman Kalp-Damar Araştırmaları Merkezi ve Alman Beslenme Araştırma Enstitüsü (DIfE) tarafından yürütülen ortak çalışmada, 2022 GEDA verileri kullanıldı. Çalışmaya, 35-69 yaş aralığında, daha önce kalp krizi veya felç geçirmemiş 3 bin 271 kişi katıldı.

Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Katılımcıların on yıllık kalp-damar hastalığı riski, DIfE tarafından geliştirilen özel bir risk skoru ile hesaplandı.

Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 73,5'i düşük risk grubunda yer alırken, yüzde 6'sı orta düzeyde riskte ve yüzde12,8'i yüksek risk grubunda bulundu. Ancak dikkat çekici olan, yüksek risk grubundaki kişilerin yarısından fazlasının kendisini "düşük riskli" ya da "risksiz" olarak görmesiydi. Katılımcıların toplam yüzde 84'ü kendi sağlık riskini olduğundan düşük değerlendiriyor.

Almanya’da konut sıkıntısı büyüyor: Kiralar ve satış fiyatları rekor kırıyor Almanya’da konut sıkıntısı büyüyor: Kiralar ve satış fiyatları rekor kırıyor

Kalp-damar hastalığı riski toplum ortalamasının altında olan kişiler Düşük Risk grubunda yer alıyor.
Toplum ortalamasının üzerinde ama henüz ciddi alarm seviyesinde olmayan grup Orta Risk grubunu oluşturuyor.
Kalp krizi veya felç geçirme olasılığı oldukça yüksek bireyler ise Yüksek Risk grubunda yer alıyor.

Nasıl önlenebilir?
Uzmanlar, kalp-damar hastalıklarını önlemenin ilk adımının farkındalık olduğunu belirtiyor. Bu amaçla, DIfE tarafından geliştirilen online testin, kişilerin kendi risklerini öğrenmeleri ve gerekirse yaşam tarzlarında değişikliğe gitmeleri için etkili bir araç olduğu vurgulanıyor.

RKI tarafından yapılan açıklamada, bu testin sadece mevcut durumu ölçmekle kalmadığı, aynı zamanda bireye özel sağlık önerileri sunduğu ifade edildi.

Sağlık kontrolünüzü ihmal etmeyin
Araştırma, kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde bireysel farkındalığın ve risk değerlendirmesinin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Uzmanlar, özellikle yüksek risk grubundaki bireylerin, sağlık kontrollerini ihmal etmemeleri ve yaşam tarzlarında gerekli değişiklikleri yapmaları gerektiğini belirtiyor.
©Sonhaber.eu