Dört gülük çalışma sistemini denemek isteyen Almanya ilk kez büyük çaplı bir projeye başlıyor. Projeye irili ufaklı 50 şirketin dahil olacağı tahmin ediliyor. Proje başvuruları dün itibariyle başladı ve pilot proje ise önümüzdeki yıl şubat ayında start verecek.

Intraprenör danışmanlık şirketi tarafından yönetilecek proje,  ay süreyle devam edecek ve proje bitiminde elde edilen veriler Münster Üniversitesi tarafından bilimsel olarak izlenecek.

Projeye katılan şirketler 1 şubat itibariyle çalışma saatlerini 4 iş günü üzerinden ayarlayacak. Çalışanların maaşında bir değişiklik yapılmayacak. Projeye katılan şirketler hangi günlerdemesai yapılacağını kendisi belirleyecek.

“100-80-100 modeli” 
Intraprenör yetkilisi Jan Bühren, Almanya Federal Haber Alma Servisi’ne (RND) yaptığı açıklamada, projenin amacını maaşlar aynı kalırken, çalışma saatlerinin azaltılması ancak aynı performansın alınması olduğunu belirtti. Bu çalışma sistemini “100-80-100 modeli” olarak nitelendiren Bühren, en basit anlamıyla projeden elde edilmesi istenen sonucun, “Yüzde 100 maaş, yüzde 80 çalışma süresi ve yüzde 100 performans” olduğunu dile getirdi.

Dört günlük çalışma modeli Almanya için yeni değil. Aslında bu çalışma modelini bireysel vakalarda daha öncede görüldü. Ancak şubat ayında başlayacak proje ilk toplu proje olarak nitelendiriliyor. 

Her 10 şirketten 9’u bu sisteme geçti
Bu projenin uygulandığı diğer ülkelerde çeşitli model testlerinden elde edilen sonuçların, haftalık çalışma saatlerinin azaltılmasının verimliliğin düşmesine ve satış kayıplarına yol açmadığını gösterdiği belirtiliyor. Büyük Britanya'da 4 günlük hafta testi sırasında katılımcı şirketlerin satışları neredeyse yüzde 100 artış gösterdi. 

RND’nin aktardığı bilgiye göre her 10 çalışandan 4'ü haftada dört gün çalışmayı daha az stresli buldu.  Çalışanlar arasında tükenmişlik sendromu belirtilerinde yüzde 71’lik azalma kaydedildi. Ayrıca RND'ye göre, test döneminde hasta kalınan gün sayısı da yaklaşık üçte iki oranında düştü.

Deneme projelerine katılan çalışanların yüzde 54’ü bu sistemde iş ve ev işlerini koordine etmenin kendileri için daha kolay olduğunu, yüzde 60'ı ise çalışma saatleri ile bakım için harcadıkları zamanı daha iyi kombine edebildiğini dile getirdi. 

İngiltere’deki projenin bitiminde katılımcı her 10 şirketten dokuzunun 4 gün mesai sistemine devam ettiği belirtiliyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Austin Distel - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş