Almanya basınında yer alan ve Merkezi Münih'te bulunan Ifo Ekonomik Araştırma Enstitüsü verilerine dayandırılarak verilen haberde, önümüzdeki aylarda gıda fiyatlarında yeni artışlar beklendiği belirtildi.

Ifo Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırmada çıkan veriler,  hemen her perakendecinin yeni zamlar yapmayı planladığı ortaya çıktı. 

Ifo'nun Haziran ayı anketine katılan gıda ve keyif verici madde satan perakendecilerle yapılan ankette zam beklentisini ortaya koyan oran 98,9 puan olarak belirlendi. Söz konusu puan, şirketlerin yüzde kaçının zam planladığı anlamına geliyor. Bu da neredeyse perakendecilerin tamamının zam hazırlığı içinde olduğu şeklinde yorumlanıyor.

Ifo, ilaveten enflasyonun bir süre daha yüksek seviyede seyretmeyi sürdüreceğini, ancak senenin ilerleyen dönemlerinde düşüş beklendiğini de duyurdu.

Almanya Federal İstatistik Dairesi, Haziran ayı enflasyonunun yüzde 7,6 olacağı yönünde tahminini geçen hafta açıklamıştı. Her ne kadar enflasyonda duraksama görülse de gıda ürünlerinin yüzde 12,7 ile ortalamanın üzerinde pahalandığı da bildiriliyor.

Avrupa'daki ürün fiyatları farklılık gösteriyor
Avrupa'da gıda fiyatları ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Ülkeler arasında en büyük uçurumun görüldüğü ürünlerden birinin et olduğu bildiriliyor. 

Almanya Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre İsviçre'de etin fiyatı Almanya'dakinin iki katı. Et, Almanya'ya göre Norveç'te yüzde 25, Lüksemburg'da da yüzde 17 oranında daha pahalı. Etin Almanya'ya oranla en ucuz olduğu ülke ise Hırvatistan. Orada etin fiyatı Almanya'dan yüzde 30 daha ucuz. İspanya'da yüzde 24, Portekiz'de de yüzde 23 daha uygun.

Kaynak: DW, AFP,Reuters,KNA / ETO,ET
Foto: Thomas Le - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın