Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşanan konut krizi yeni bir boyuta ulaştı. Neukölln semtinde bulunan 15 daireyi aylarca boş tutan konut şirketi Petruswerk, belediye tarafından 75 bin euro para cezasına çarptırıldı. Ceza, daire başına 5 bin euro olarak hesaplandı.

Yetkililer, söz konusu dairelerin yeni inşa edilen "Ruth" adlı yüksek katlı konut bloğunda yer aldığını ve uzun süredir kiraya verilmediğini açıkladı.

  • Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Belediyeye göre, tüm uyarılara rağmen mülk sahibi kira sözleşmesi sunmadı ve bu nedenle idari işlem başlatıldı. Yetkililer, daireler hâlâ boş kalırsa her biri için 10 bin euroya kadar ek ceza uygulanabileceğini bildirdi.

Metrekarede 27 euro talep ediliyor
Dairelerin kiralanmamasının en büyük nedenlerinden biri olarak fahiş kira talepleri gösteriliyor. İlgili binada metrekare başına kira 24 ila 27 euro arasında değişiyor. Bu fiyatlar, bölgedeki ortalama gelirin çok üzerinde. Yerel halkın büyük bir kısmı bu seviyelerde bir kirayı karşılayamıyor.

Ruth binası, Petruswerk’in Neukölln’de geliştirdiği St. Marien yerleşkesi adlı 600 dairelik daha büyük bir projenin parçası. Bu bina özelinde toplam 71 daire bulunuyor.

Berlin’de tahliyeler artıyor
Berlin'de kira borcunu ödeyemediği için evinden çıkarılan hane sayısı da artıyor. Berlin Adalet Bakanlığı verilerine göre 2024 yılında 2 bin 495 hane zorla tahliye edildi. 2023’te bu sayı 2 bin 369’du.

Berlin Eyalet Meclisi’nde Sol Parti’nin imar sözcüsü Niklas Schenker, artan tahliyelere dikkat çekerek şunları “Tahliyeler, yerinden edilmenin en acımasız biçimi. Uygun fiyatlı konut bulamayan insanlar evsiz kalma riskiyle karşı karşıya.” dedi.

Boş daireler ve barınma krizi bir arada
Uzmanlara göre Berlin’deki konut krizinin temelinde yalnızca arz-talep dengesi değil, aynı zamanda sosyal eşitsizlikler ve yetersiz düzenleme politikaları da bulunuyor. Bir yanda yüksek fiyatlarla kiraya verilemeyen lüks daireler, diğer yanda barınacak yer bulamayan dar gelirli aileler bulunuyor.

Türkiye'de gurbetçiye aracını başkasına kullandırdığı için 56 bin lira ceza kesildi Türkiye'de gurbetçiye aracını başkasına kullandırdığı için 56 bin lira ceza kesildi

Berlin yönetimi, boş tutulan dairelere karşı yaptırımlarını artırmayı planlıyor. Amaç, mevcut konutların kullanımını teşvik ederek barınma sorununa bir nebze de olsa çözüm getirmek.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: ENTWICKLUNGSSTADT