Almanya’da doğum oranları, 2009'dan bu yana en düşük seviye geriledi. Federal Nüfus Araştırmaları Enstitüsü'nün (BiB) bulgularına göre bu düşüşün ardında çeşitli etkenler yatıyor.
Uzman Prof. Dr. Martin Bujard Bild Gazetesine yaptığı açıklamada, koronavirüs salgını sırasında hamilelere aşı önceliği verilmemesinin birçok çiftin çocuk yapmayı ertelemesine yol açtığını belirtti. Profesöre göre doğum sayılarındaki düşüşün ikinci nedeni Ukrayna savaşı, artan enflasyon ve iklim değişikliği gibi krizler.
Bujard, bu düşüşün sadece Almanya'ya özgü olmadığını, tüm Avrupa'da benzer eğilimlerin gözlemlendiğini ifade ediyor. Doğum oranlarındaki düşüşün sonuçlarının geniş kapsamlı olarak ele alınması gerektiğini belirten Bujard, “Bu tür doğum oranları Avrupa'nın iç göçüyle telafi edilemez. Uzun vadede Avrupa'nın önemli ölçüde yaşlanacağı ve küçüleceği söyleniyor. Bu aynı zamanda gelecekte Almanya'da vasıflı işçi sıkıntısı yaratacaktır.” şeklinde ifade kullandı.
Bujard; doğum kontrol hapının yaygınlaşması ve kültürel değişimden sonra 1960'larda ve 1970'lerde doğum oranlarında düşme yaşandığını hatırlatırken, “O zamanlar Almanya'da başlangıç noktası kadın başına 2,5 çocuktu ve bu 1,5 çocuğa düştü. Artık kısa sürede 1,5’tan 1,3’e düştük. Bu son derece düşük bir değer.” dedi.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.