Bakanlar Kurulu'nun onayladığı yasa tasarısına göre, Alman vatandaşlığına kabul edilmek için istenen "yasal ikamet süresi" 8 yıldan 5 yıla indirilecek. Alman toplumuna uyum sağlamak için daha fazla çaba sarf eden, çalıştığı alanda veya eğitiminde başarılı olan, gönüllü çalışmalar yapan kişiler ise 3 yılda vatandaşlığa geçebilecek. 

İçişleri Bakanlığınca hazırlanan ‘Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu’ adlı tasarı, daha önce sınırlı sayıda ülke vatandaşına uygulanan çifte vatandaşlık hakkının, herkese yönelik genişletilmesini sağlayacak. 

Tasarının Federal Meclis’ten geçmesi durumunda ayrıca yabancıların Alman vatandaşlığına kabul edilmesi için gerekli şartlar da hafifletilecek. Örneğin Yaşlılar için dil şartı yumuşatılacak. Birinci nesil göçmenler -1974 öncesi gelenler- artık yazılı Almanca sınavına girmek zorunda kalmayacak. Almanca bilgilerini sözlü olarak göstermeleri yetecek.

Irkçı, yabancı düşmanı, Yahudi düşmanı veya başka insanlık dışı eylemelerde bulunanlar Alman vatandaşlığına alınmayacak.

Ayrıca çok eşli olanlar veya anayasada yer alan kadın-erkek eşitliğine aykırı davrananlar da vatandaşlığa alınmayacak.

Almanya’da uzun zamandır üzerinde çalışılan tasarı, ülkeye gelen göçmenlerin uyumunu güçlendirmeyi ve vasıflı işçi sıkıntısını gidermek için katkı sağlamayı hedefliyor.

Tasarının gelecek aylarda Federal Meclis’te (Bundestag) onaylandıktan sonra yasalaşması öngörülüyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş